Легендарният треньор Георги Димитров почина на 74 години

Една от емблемите на треньорската професия в България – Георги Димитров почина на 74 години на 25 декември 2022-а.

Димитров е роден на 5 май 1948-а година в село Бойчиновци и е бивш състезател в хвърлянето на копие. През 70-те години на миналия век започва кариера като треньор, който носи едни от най-значимите успехи в историята на българската лека атлетика.

Съпругата на Димитров – Валентина Димитрова е световна шампионка на Универсиадата 1977 и седма на олимпийските игри в Москва 1980 на петобой.

След това Георги завладява света на 100 м с препятствия за жени през 80-те години на XX-и век благодарение на възпитаничките си Йорданка Донкова и Гинка Загорчева, които завоюваха всички възможни титли и рекорди в дисциплината. Донкова и Загорчева все още са трета и четвърта в световната ранглиста за всички времена на 100 м с препятствия в постиженията си съответно 12.21 и 12.25.

През повече от половин век работа като треньор „атлетическата армия“ на Димитров,  която включваше стотици елитни атлети, спечели десетки медали от световни и европейски първенства. Сред тези атлетически дарования бяха едни от най-силните атлетки в света на 400 м и 400 м с препятствия Ваня Стамболова и на скок височина Венелина Венева. Те се изявяваха на световните атлетически форуми допреди преди десетилетие. Стамболова държи националните рекорди на 400 м с препятствия с 53.68 (48-о постижение за всички времена) и на 400 м – 49.53 (42-о постижение за всички времена).

Димитров е съавтор и на още един актуален национален рекорд на България с възпитаничката си Христина Георгиева, която е начело на ранглистата на копие с 63.32.

До последните си дни, и въпреки влошеното си здравословно състояние, Димитров работеше за леката атлетика като треньор и консултант на колеги от професията. Той даваше компетентни съвети и мнения на специалисти от всички видове атлетически дисциплини.

Георги Димитров във фотосесия за списание „Атлетика“ през 2010-а година, когато Ваня Стамболова спечели бронзов медал на 400 м от световното първенство в зала в Доха, Катар

Запазена марка на Георги Димитров бе нестандартното му мнение по въпросите на спорта, политиката и всички сфери на живота. Колоритът му бе несъмнен и липсата му по българските и световните стадиони ще бъде осезателна.

Поклонението пред Георги Димитров ще бъде на 28 декември 2022-а от 11:00 часа в читалището в град Костенец.

Екипът на списание „Атлетика“ и www.atletikabg.com изказва съболезнования на близките и приятелите на Георги Димитров!

Share Button