Атлет на България – номер 1: Пламена Миткова

Резултатите от анкетата на списание „Атлетика“ за Атлет номер 1 на България бе обявена в края на ноември 2022-а, екипът на www.atletikabg.com ви представи всички от топ 10 от класирането. Днес е ред на номер едно в анкетата ПЛАМЕНА МИТКОВА!

Победителката в допитването на списание „Атлетика“ за 2022-а Пламена Миткова наистина бе с резултати и класирания, които впечатляват.

Миткова анонсира какво ще се случва през 2022-а още през февруари, когато спечели две национални титли при жените на скок дължина с 6.27 и на троен скок с 13.30. Преди това през януари се окичи със златни медали на турнир „Академик“ и националния шампионат за девойки под 20 години с резултати от 6.30 (на двете състезания), а на балканския шампионат в зала за юноши и девойки под 20 години взе сребро и бе само на 2 сантиметъра от златото.

Междувременно пловдивчанката взе и титлата на 60 м с препятствия за девойки под 20 години с 8.86 и записа 7.74 на 60 м гладко бягане.

Тактиката с треньора Ивайло Русенов за лятото бе изцяло насочена към скока на дължина, като Пламена спечели и националната титла за девойки на 100 м с 12.22 (-2.7). В скока тя започна сезона на открито повече от отлично с три победи и три качествени резултата 6.58 на турнира в Пловдив, 6.33 на турнира „Нови звезди“ в София и 6.19 за националната титла при жените във Велико Търново.

Последва участие в балканския шампионат за мъже и жени в Крайова, Румъния на 19 юни, където участваха едни от най-силните атлетки начело със световната шампионка в зала Ивана Вулета. Там Миткова отново бе на висота с 6.51 (2.1 попътен вятър) и 6.43 (1.8). На 10 юли тя взе националната титла при девойките с 6.25.

Единственото й проблемно състезание бе на балканския шампионат за юноши и девойки под 20 години в Денизли, Турция, където не успя да налучка разбега си и завърши пета с 5.86.

Това обаче бе трамплин към световното в Кали, Колумбия. Там Пламена преодоля квалификациите с 6.29, а във финала „закова“ личен рекорд 6.66 и победи водачката в ранглистата и местна любимка в Колумбия Наталия Линарес.

Повече от месец след това на 18 септември Пламена навърши 18 години по време на маратона на Кюстендил, където тя активно се включи в заниманията по „Детска атлетика“. Миткова бе наградена от кмета на община Кюстендил. Тя получи признание и от спортните журналисти, които я определиха за спортист на месец август, а треньора й Ивайло Русенов за номер едно сред спортни специалисти подготвящи топ спортисти. Миткова бе избрана за „Любимец на феновете“ на списание „Атлетика“, а малко след това и заслужено за „Атлет номер едно на България“, а наградите и признанията продължиха и от община Пловдив и фондация „Български спорт“.

За първи път в анкетата толкова млад атлет е определен за номер едно на България. 

Пълните резултати от анкетата вижте тук

Share Button