Първата олимпийска медалистка в атлетиката Диана Йоргова навърши 80 години

Диана Йоргова е първата олимпийска медалистка в историята на българската атлетика, а на 9 декември 2022-а навърши 80 години.

Йоргова печели първото отличие от олимпийски игри за България в царицата на спортовете преди 50 години на 31 август 1972-а на олимпийския стадион в Мюнхен. Тогава Йоргова поставя и личния си рекорд на скок дължина от 6.77.

Родената на 9 декември 1942-а в Ловеч Диана започва кариерата си в спортната гимнастика, но се прехвърля в атлетиката, където достига до невероятни успехи сред които са европейска шампионка в зала 1973 и европейска сребърна медалистка на открито – 1966. Поставя 27 национални рекорда в скока на дължина (22 на открито и 5 в зала).

Диана Йоргова(вдясно) заедно с Весела Лечева
и Йорданка Благоева през септември 2022

На олимпийските игри в Токио 1964 се класира шеста. На игрите в Токио сключва брак с гимнастика Никола Проданов, а кум на сватбата в японската столица е президентът на Международния олимпийски комитет Ейвъри Бръндидж.

С Проданов имат две деца, а Йоргова, след края на спортната си кариера, се отдава на семейството.

Сватбата на Диана Йоргова и Никола Проданов в Токио 1964

Детайли за всички важни състезания и хронология на кариерата й виже в сайта на статистика Александър Вангелов.

Екипът на списание „Атлетика“ и www.atletikabg.com пожелава много здраве, късмет и усмивки на Диана Йоргова по случай юбилея й!

Share Button