Атлет на България – номер 2: Милица Мирчева

Резултатите от анкетата на списание „Атлетика“ за Атлет номер 1 на България бяха обявени в края на ноември 2022-а, а екипът на www.atletikabg.com ще ви представи всички от топ 10 от класирането.

Милица Мирчева натрупа повече от 20 състезания (от 1500 м до маратон) през 2022-а и направи забележителен сезон. В сметката на атлетката от Мездра за годината влизат четири маратона, три полумаратона, два финала на 1500 м и 5000 м на национален шампионат, един финал на 3000 м на национален шампионат в зала, участие на националните и европейските шампионати на офроуд (планинско бягане) и крос кънтри, участие в стартовете от „Рън България“ и в щафетните бягания от веригата.

Кои бяха най-силните стартове на Милица в това море от състезания?

Най-сериозните резултати и класирания Мирчева показа на маратона. Още през януари тя атакува националния рекорд в Хюстън, САЩ и записа 2:37:47. Рекордът падна на 15 май в Кохенхаген, Дания, когато Милица „превзе“ разстоянието за 2:29:23. Два месеца по-късно Мирчева постигна 2:30:20 на маратона на световното първенство в Орегон и зае челното 15-о място. Тя тръгна амбицирано и на маратона на европейското първенство в Мюнхен, Германия, но силите й стигнаха до 33-ия километър.

Милица се класира седма на европейското първенство по оф-роуд (планинско бягане) в Испания, а националните й титли през годината бяха пет на 3000 м в зала, на 5000 м на открито, на оф роуд (планинско бягане), на полумаратон и на крос кънтри.

В част от анкетите за „Атлет на България“ за 2022-а година Милица Мирчева бе поставена на първо място, но в крайна сметка тя се позиционира втора като през миналата година бе на 10-о място в същата класация.

Пълните резултати от анкетата вижте тук

Share Button