Атлет на България – номер 3: Божидар Саръбоюков

Резултатите от анкетата на списание „Атлетика“ за Атлет номер 1 на България бяха обявени в края на ноември 2022-а, а екипът на www.atletikabg.com ще ви представи всички от топ 10 от класирането.

Божидар Саръбоюков бе един от най-активните български атлети през годината с близо 30 състезания, най-вече в комбинацията скок височина и скок дължина.

Най-значимото постижение на Божидар през 2022-а година бе сребърния медал на скок височина от световното първенство за юноши и девойки под 20 години в Кали, Колумбия на 5 август – ден преди атлетът от Харманли да навърши 18 години. Саръбоюков бе финалист и на световното първенство и на скок дължина.

Анонс към тези успехи той направи на балканския шампионат за юноши и девойки под 20 години в Денизли, Турция преди световното, където взе две титли в тези два скока.

През зимата възпитаникът на треньора Димитър Карамфилов се окичи със сребърен медал на скок дължина на балканския шампионат за юноши и девойки под 20 години в зала, като остана само на 2 сантиметра от златото.

Двуметровият Божидар атакува и титлите при мъжете. Още през зимата той стана двукратен шампион за мъже на скок височина и скок дължина. През лятото вече бе национален шампион на скок дължина и се класира втори на скок височина след Тихомир Иванов.

Доведе личните си рекорди в двете дисциплини до 2.20 на скок височина и 7.78 на скок дължина.

Пълните резултати от анкетата вижте тук

Share Button