Откриха две сини писти в България за два дни

Национална спортна академия „Васил Левски“ и Община Ямбол откриха нови писти със син цвят на настилката официално на 12 и 13 декември.

Откриването на пистата в НСА бе уваженото от министърът на младежта и спорта Весела Лечева, министърът на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов, ректорът на учебното заведение проф. Николай Изов, олимпийската шампионка на троен скок Тереза Маринова, първата българка световна рекордьорка в леката атлетика и носителка на два олимпийски медала Йорданка Благоева, бившият рекордьор на 60 м и 110 м с препятствия Пламен Кръстев и цялото ръководство на Академията, а за промоцията на пистата на стадиона в Ямбол дойде председателят на Българският олимпийски комитет олимпийската шампионка и световна рекордьорка в скока на височина Стефка Костадинова. В Ямбол бе и цялото общинско ръководство начело с кметът Валентин Ревански, спортният дитектор на БФЛА Диан Драшков, трите атлетически клуба, най-добрата атлетка на града за всички времена Тотка Петрова и десетки атлети от местните клубове.


Новата синя писта на НСА е на малкия стадион, който е с обиколка 292 м по първи коридор и ще се използва за всички желаещи срещу такса от 2 лв. Това е и едно от най-популярните места сред любителите спортисти в София, но там тренират и много от националните ни състезатели, а по време на състезания на главния атлетически стадион на НСА малката писта е зона за загряване.

Пистата в Ямбол е със стандартни размери, а в проекта, изпълнен под надзора на общината, има готови и сектори за скокове и гюле. Българска федерация лека атлетика и община Ямбол предвиждат и първото състезание от веригата за млади таланти „А1 атлетика за младежи“  и занимание по Детска атлетика за 2023-а година да бъде на новата писта на 17 март, с което съоръжението вече да бъде домакин и на състезание. С новия стадион ямболските атлетически клубове и общината могат да кандидатстват и за състезание от спортния календар на БФЛА за 2024-а година.

Преди десетилетия Ямбол е бил домакин и на балкански шампионат за юноши и девойки под 20 години.

Снимки: Фейсбук НСА и община Ямбол

Share Button