Атлет на България – номер 7: Мартин Проданов

Резултатите от анкетата на списание „Атлетика“ за Атлет номер 1 на България бяха обявени в края на ноември 2022-а, а екипът на www.atletikabg.com ще ви представи всички от топ 10 от класирането.

Мартин Проданов участва само в САЩ през 2022-а година с екипа на Университета на Мисури. 22-годишният пловдивчанин записа десет индивидуални състезания и три щафети, като регистрира забележителни резултати в средните бягания и три национални рекорда.

През зимата Мартин стана първият българин пробягал една миля под 4 минути. На 12 февруари той „закова“ милята за 3:58.72. Точно две седмици по-късно Проданов доведе новия национален рекорд в зала (и на отрито) до 3:57.65, което бе и най-силното постижение в българската атлетика за годината по сравнителната таблица на Спириев използвана от Световната атлетика.

На 15 април бегачът изпрати в историята един от най-старите български рекорди на 1500 м на Евгени Игнатов – поставен преди четири десетилетия. Мартин вече е начело на вечната българска ранглиста с 3:39.34.

Друг впечатляващ резултат бе бягането му на 800 м в щафетата на Мисури, където той бяга под 1:50.

Всички тези резултати бяха оптимистични за участието му в Европа с екипа на България, но за съжаление Проданов получи контузия, която му попречи да покаже още отлични резултати.

Пълните резултати от анкетата вижте тук

Share Button