Излезе новия брой на списание „Атлетика“

Брой номер 127 на списание „Атлетика“ излиза от печат в края на една удивителна за леката атлетика година.

След като пандемията от коронавирус размести тотално международния спортен календар през 2020-а и 2021-а, и дори олимпийските игри в Токио бяха отложени с една година, в последните месеци се проведоха няколко значими международни състезания, а атлетическите фенове се върнаха на стадионите, в залите и по улиците на големите градове.

Белград, Сърбия (световно в зала), Орегон, САЩ (световно на открито), Мюнхен, Германия (европейско на открито), Бирмингам, Великобритания (Игри на британската общност) и още десетки градове със състезания със световен, европейски и регионален статут заляха спортния календар. Фантастични рекорди и исторически постижения бяха част от атлетическа хронология на 2022-а година. Българските атлети участваха в част от тези форуми, като младите ни атлетически таланти записаха забележителни успехи, а няколко от най-старите български рекорди в бяганията бяха подобрени.

Този брой ще припомни на читателите зимните атлетически емоции на 2022-а г. Акцентът е върху световният шампионат в зала в Белград, а в следващите броеве, които ще последват бързо настоящия, „Атлетика“ се връща към летните емоции в българската и световната лека атлетика.

Корицата на брой 127 също е необичайна. Българин (Добромир Карамаринов) и норвежец (Карстен Вархолм), които са специалисти в дисциплината 400 м с препятствия, са номер едно в Европа и Света.

Вархолм завладя атлетиката през 2021-а с фантастичните си постижения на 400 м с препятствия и през същата година той бе избран за номер едно в света. 

Авторитетът на Карамаринов в европейската и световната атлетика го направи един от най-уважаваните ръководители в олимпийски спорт номер едно. За първи път в историята източноевропеец оглави Европейската атлетическа асоциация – най-важната континентална атлетическа организация в Световната атлетика. По шега на съдбата двамата са „колеги“ по дисциплина – 400 м с препятствия една от най-тежките дисциплини в леката атлетика. Повече подробности за досегашният им житейски път, който се събира в снимката на корицата ще намерите в следващите страници.

Мартин Проданов три пъти регистрира национални рекорди в бяганията на 1500 м и 1 миля в зала в началото на годината. Интервю и материал за живота на българския студент в университета на Мисури също е в настоящия брой на изданието.

Едно от най-популярните лица на атлетиката в България е Карин Околие – бивша елитна спринтьорка и настояща спортна журналистка, която участва в реалити предавания и води собствено „подкаст“. Тя също е на страниците на списанието с интервю.

Световното първенство в зала в Белград е една от основните теми, а три фантастични световни рекорда бяха украшението на това състезание.

Два от тях – 60 м с препятствия на Грант Холоуей (САЩ) и овчарски скок на Арманд Дуплантис (Швеция) ще бъдат „разнищени“ исторически от статистика Александър Вангелов.

Ще има срещи и с най-бързите европейци Ламонт Марсел Джейкъбс и Муджинга Камбуджи.

Резултати и снимки от българския атлетически зимен сезон 2022 са също в прицела на екипа на списанието за брой 127, както и част от редовните рубрики за храненето на спортиста и много новини от атлетическите среди.

Share Button