Милтиадис Тентоглу и Ивана Вулета са Атлет и Атлетка на АБАФ за втора поредна година

Двама шампиони на скок дължина бяха избрани за Атлет и Атлетка на Асоциацията на балканските атлетически федерации на церемония в Атина, Гърция на 7 декември.

Вулета спечели световната титла в зала пред собствена публика в Белград, Сърбия. По-късно през сезона тя се окичи и с европейското злато в Мюнхен, Германия. И в двата финала сръбкинята спечели с резултат 7.06, а накрая на сезона триумфира и в „Диамантената лига“.

Вулета участва и на балканския шампионат в Крайова, Румъния, където записа двойна победа на скок дължина с 6.83 и в новата за нея дисциплина – троен скок – 14.24.

Отляво: Милтиадис Тентоглу, Ивана Вулета, Ангелина Топич и Исмаил Незир

Тентоглу, който е възпитаник на българския треньор Георги Помашки, „нижеше“ победа след победа и също взе световната титла в зала и европейското злато в Мюнхен. Олимпийският шампион от Токио 2020 се класира втори на световното първенство в Орегон и не бе първи на турнирите в Монако и Люцерн, но спечели „Диамантената лига“.

Миналата година той отново бе Атлет на АБАФ. Вулета пък е печелила приза през 2016-а, 2021-а и 2022-а.

Президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов награди Ангелина Топич (Сърбия) за „Изгряваща звезда на АБАФ“ за 2022 г. Карамаринов, който е президент на Европейската атлетика и БФЛА и член на Съвета на ИААФ бе 11 години начело на АБАФ до 2021 г, а после бе избран за почетен председател.

17-годишната Топич е бронзова медалистка при жените от Евро 2022 в Мюнхен, Германия и трета на световното първенство за девойки до 20 г. в Кали, Колумбия, както и европейска шампионка за девойки в Йерусалим, Израел. С резултата си от 1.96 м тя изравни световния рекорд за девойки до 18 г. При младежите за №1 на Балканите бе избран Исмаил Незир (Тур), който спечели световната титла на 400 м с препятствия в Кали, Колумбия.

Преди галата в Атина се състоя и редовният конгрес на АБАФ, на който окончателно бе утвърден календара на балканските шампионати за 2023-а година.

Share Button