Алисън Филикс със специална награда на „Нощта на легендите“

Алисън Филикс, една от най-успешните лекоатлетки за всички времена, беше отличена за постиженията в кариерата си с наградата за наследство за 2022 г. в „Нощта на легендите“.

Наградата отбелязва спортист, чиито изключителни постижения в кариерата, както на пистата, така и извън нея, оставят трайно, неизмеримо влияние върху спорта.

Филикс завърши легендарната си международна кариера с два медала на Световното първенство в Юджийн, добавяйки злато в женската щафета 4×400 м, за да доведе златните си медали от планетарни шампионати до 14, най-много от всички спортисти. Тя също спечели бронз в смесената щафета 4×400 м и завърши с общо 20 медала в 10 участия на световни първенства.

Миналата година на Олимпийските игри в Токио Филикс изпревари Карл Люис като най-титулуваната американска олимпийка в леката атлетика, тъй като спечели 11-ия си олимпийски медал в кариерата със злато в щафетата 4×400 метра. Участвалата на пет олимпиади Филикс в момента държи два световни рекорда – 40.82 в щафетата 4×100 метра, поставен на Олимпийските игри през 2012 г., и 3:09.34 минути в смесената щафета 4×400 метра, поставен през 2019 г. на Световното първенство в Доха.

Като защитник на работещите майки, включително спортисти, белегът на Филикс върху спорта се усеща и извън пистата. Тя и нейният брат Уес създадоха Saysh, марка за обувки и облекло, предназначена да наруши и подкопае неравенството, като демонстрира и подкрепя жените. Усилията на Филикс, както на пистата, така и извън нея, създадоха трайно наследство, което ще продължи да вдъхновява поколения момичета и жени по света в спорта и извън него.

sportal.bg

Share Button