Сидни Маклафлин-Леврон и Арманд „Мондо“ Дуплантис са номер едно в атлетиката за 2022 година

Световните рекордьори и шампиони Сидни Маклафлин-Леврон и Арманд „Мондо“ Дуплантис бяха обявени за атлети на 2022-а година от Световната атлетика на 5 декември.

„Изгряващи звезди“ на Световната атлетика са сръбската копиехвърлячка Адриана Вилагос и американският спринтьор Ерийон Найтън.

Маклафлин и Дуплантис бяха „Изгряващи звезди“ само преди четири години, а днес вече са номер едно в атлетиката.

Двамата подобриха световните рекорди в своите дисциплини повече от един път през годината, като най-силните им постижения бяха на финалите на световното първенство в Орегон 2022.

Маклафлин коригора собствения си световен рекорд на 400 м с препятствия с 0.78 сек. Първо до 51.41 на квалификациите на САЩ , а по-късно до „извънземните“ 50.68 на световното първенство. Тя взе и още един златен медал с щафетата 4х400 м.

Дуплантис подобри три пъти световния рекорд на овчарски скок и спечели 18 от 19 състезания в които участва през годината, а успешните му опити над 6 метра бяха 23. Само на 23 години Арманд вече има повече опити над 6 метра от всеки друг в историята.

Кампанията на шведът, който живее в САЩ, започна през зимата със световен рекорд 6.19 в Белград и последвала планетарна титла в същия град също със световен рекорд 6.20.

В столицата на Швеция Стокхолм той спечели турнира от „Диамантената лига“ с 6.16 – рекорд на лигата, а три седмици по-късно и световното първенство в Орегон с 6.21. След месец той защити и европейската си титла в Мюнхен, а след това и финала на „Диамантената лига“ в Цюрих.

Вилагос спечели световната титла на копие за девойки под 20 години в Кали, Колумбия с нов рекорд на шампионатите – 63.52, а това бе и нов европейски рекорд за девойки. Три седмици след това тя стана и вицешампионка на Европа при жените.

Найтън е „Изгряваща звезда“ за втора поредна година. Той бяга неофициално 19.49 на 200 м през април, но след това официално записа 19.69 и взе бронз на световното първенство за мъже в Орегон.

Победителите и техните близки бяха приети от лорд Себастиан Коу и принца на Монако Албер Втори в Монте Карло на 5 декември, когато бяха обявени победителите.

Снимки: Световна атлетика

Share Button