България бе представена на Втората световна конфренция за бяганията

Втората световна конфереция за бяганията се проведе в Банкок, Тайланд от 1 до 4 декември под мотото „Следващото нормално“ и бе организирана от Световната атлетика в сътрудничество с „Мас партисипейшън уорлд“, организаторите на „Амейзънг Тайланд маратон“ и министерството на туризма на Тайланд.

Конференцията събра организатори на шосейни бягания сертифицирани по системата на Световната атлетика, атлетически федерации, няколко от ръководителите на отдели в Световната атлетика и компании от браншове в бизнесите около масовите шосейни бягания.

В трите дни на конференцията говориха над 50 експерти в тази област, а сред тях имаше и българи.

Един от водещите лектори бе професор Васил Гиргинов от Университета Брунел в Лондон. Проферсор Гиргинов изнесе лекция на тема „Социалното въздействие на масовите състезания по бягания“ на 2 декември. На следващия ден (3 декември) Гиргинов сподели опита си в работа с различни институции по време на олимпийските игри в Лондон 2012 и световната купа по футбол Сочи 2018 и говори на тема  „Социалните и правителствените измерения на устойчивостта и приложението им в спортни прояви с масово участие“.

Антон Бонов от Българска федерация лека атлетика представи проекта „Рън България“, който стартира шестата си година през 2023-а. Маратонът на София има бронзов етикет от сертификатите на Световната атлетика, а директорът на състезанието Даниел Дуков също бе част от събитието, но виртуално от офиса си в българската столица.

Най-популярният сайт за проучвания на тенденции в индустрията за бягания RunRepeat.com също представи водещият си анализатор, който е от България – д-р на математически науки Иванка Николова.

Министър председателят на Тайланд Прают Чаноча получава стауетка от Световната атлетика за заслуги за развитието на олимпийски спорт номер едно в страната

Форумът бе посетен от министър-председателят на Тайланд – Прают Чаноча, който поздрави делегатите на конференцията. Президентът на Световната атлетика Лорд Себастиан Коу направи видео обръщение към участниците и минитър-председателя Чаноча. Спортният директор на Световната атлетика Якоб Ларсон (Дания) и изпълнителната директорка на Уорлд маратон Мейджърс – асоциацията на най-големите маратони в света – Дона Стоун (САЩ) връчиха статуетка и плакета на Парют Чаноча за приноса на правителството на Тайланд за развитието на атлетиката и масовите прояви в бягането.

Страната бе домакин на първия световен шампионат по планинско и трейл бягане само преди месец в началото на ноември 2022 в планините около северния град Чанг Май, а организацията на събитието получи отлични отзиви.

Финалът на конференцията съвпадна със старта на „Амейзинг Тайланд маратон“, който започна в 00:00 часа на 4 декември, а част от делегатите лично участваха в събитието заедно с над 20 000 любители бегачи на дистанции 5 км, 10 км, полумаратон 21.1 км и маратон 42.195 км.

Share Button