София получи знамето за „Световна столица на спорта“

Емоционална церемония и спиращ дъха спектакъл белязаха старта на новата инициатива и 80-годишнината на НСА

Вълнуваща церемония и спиращ дъха спектакъл белязаха официалното обявяване на София за „Световна столица на спорта за 2024 г.“ и 80-годишнината на Национална спорта академия „Васил Левски“. Зала 1 на НДК се оказа тясна на 3 декември да побере всички желаещи да станат свидетели на историческите събития, завършили с кулминацията по честване юбилея на духовната академична светиня на българския спорт.

Аудиторията избухна в аплодисменти още в началото, когато водещите – фигуристката Александра Фейгин и гимнастичката Ренета Камберова поканиха на сцената олимпийски легенди и млади български таланти, спомогнали София да получи престижната титла. Легендарните спортисти бяха водени от световната рекордьорка в скока на височина и председател на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, сред тях бяха Ваня Гешева, Евгения Раданова, Екатерина Дафовска, Здравка Йорданова, Йорданка Благоева, Мария Гроздева, Румяна Нейкова, Стойка Кръстева, Таня Богомилова, Тереза Маринова…

Сред официалните гости бяха още българският еврокомисар Мария Габриел, Георги Георгиев – председател на Столичен общински съвет и председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“, проф. Николай Изов – ректор на Национална спортна академия „Васил Левски“, Анатоли Илиев – зам.-председател на „София – европейска столица на спорта, членовете на Изпълнителния борд на АCES EUROPE – Асоциацията на европейските градове и столица на спорта, членовете на Управителния съвет на „София – европейска столица на спорта“ и др.

Аплодисменти получиха посланиците на инициативата Християна Тодорова, Йоана Илиева, Катрин Мануилова, Изабела Янкова, Калоян Бинев, както и представителите на 14 български селища, заслужили титлата „европейски градове на спорта“ в последните 10 години – Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Банско, Варна, Пазарджик, Горна Оряховица, Сандански, Панагюрище, Чепеларе, Община Бяла, Монтана и първият в историята европейски курорт на спорта Албена.

Присъстващите в залата, сред които бяха президентът Румен Радев, служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева и др., посрещнаха с овации знамето на „Световна столица на спорта“, внесено на сцената от българският ансамбъл – настоящ световен шампион в художествената гимнастика. Флагът бе връчен от президента на ACES EUROPE Джан Франческо Лупатели в ръцете на кмета на София Йорданка Фандъкова, която последователно го предаде на председателя на СОС Георги Георгиев и на зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев.

Последваха кратки слова, като италианецът отбеляза, че „София е сред най-активните и иновативни европейски столици на спорта – модел за развитието и надграждането на устойчивите практики. Благодарни сме за това, че градът увлече десетки селища из България, за да стане страната ви една от най-заслужилите в утвърждаването на инициативата,” каза още Лупатели, който бе отличен от ACES EUROPE със специален приз за цялостния му 50-годишен принос за развитието на европейския спорт.

От своя страна Йорданка Фандъкова благодари за признанието и обяви, че спортът за всички се превръща във все по-важен приоритет в дейността на Столична община. „Виждаме колко много хора увлича инициативата и това ни задължава да продължим,“ обяви Фандъкова.  

Събрали са ни две много силни като символи събития: 80-годишнината на НСА и връчването знамето на София за световна столица на спорта през 2024 г. Тази титла е признание и отговорност, доказателство, че в града има много енергия, дух и сила,“ заяви българският еврокомисар Мария Габриел.

Деца от Централната школа по таекуон-до връчиха на всички официални гости и легендарни спортисти на сцената червени рози от един от най–зелените и гостоприемни градове на Европа – София, от днес вече и официално „световна столица на спорта“, а кратък видеоклип припомни с атрактивни кадри направеното досега през последните осем години.

След това завесата се вдигна за грандиозния спектакъл по случай 80-годишнината на НСА „Васил Левски“. Музика, визия, емоции, светлини, спиращи дъха каскади, танци и прецизни изпълнения изпълниха огромната зала с настроение и колорит. По ефектен начин бяха припомнени успехите на олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти, легендарни състезатели, изписали със златни букви спортната история на България. В края на Галата зрителите в залата дълго аплодираха видяното, подготвено през последната една година от творческия екип с ръководител пом.-ректора на НСА проф. Кирил Андонов. 

Преди това огромен интерес предизвика Международната конференцията на тема „Българското наследство в инициативата европейски градове на спорта“. Във форума в препълнената зала „Мадрид“ на хотел Метрополитен участваха президентът на ACES EUROPE Джан Франческо Лупатели, почетният председател на ENGSO Карлос Кардозо, зам.-председателят на Фондация „София – европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев, кметове и представители на 14-те български селища, определени през годините за градове на спорта и др. Пред 48-те участници бяха представени 15 презентации, припомнящи стореното и ефекта от българските градове и курорти на спорта.

Всички активности у нас през този уикенд предхождат официалното коронясване на София като „Световна столица на спорта за 2024“, което предстои точно след една година в Брюксел. Тогава, в препълнената заседателна зала в Европарламента, София ще приеме символичната щафета от носителя на титлата за 2023 г. Коня (Турция).

Share Button