Победители в различните категории на Световната атлетика

Световната атлетика обявява атлет и атлетка на света на 5 декември.

В дните преди това от организацията съобщиха за победители в няколко други категории:

  • Бразилия спечели приза за атлетическа федерация на годината. Бразилската атлетическа конфедерация, която празнува 45 години през 2022-а, организира шест големи международни прояви през годината: южноамерикански шампионати за юноши и девойки под 18 и под 20 години и по крос кънтри, панамерикански шампионат по крос кънтри, турнир от сериите Континентален тур с бронзов етикет и международна гран при среща. Федерацията сключи сделка с двама нови партньора за подпомагане на десетки бразилски атлети.
  • Британецът Мартин Рикет бе избран за атлетически фотограф на годината след снимката му, на която Леа Майер от Германия пада във водното препятствие на 3000 м стипълчейз на световното първенство в Орегон. Рикет прави кадъра с апарат инсталиран на съоръжението два часа преди състезанието и управляван от дистанционно. Майер, която все пак завършва сероята си в Орегон след падането, а месец по-късно по-късно спечели сребърен медал на европейското първенство в Мюнхен.
  • Кати Наджот (САЩ) и Холи Брадшоу (Великобритания) са победители в категорията „Честна игра“. Брадшоу се контузи на световното първенство и се отказа от участие за сметка на следващата състезателка, което й донесе много негативни коментари в социалните мрежи. Наджот се включи в кампания по защитата й и това им донесе наградата.
  • Бившата спринтьорка Дона Фрейзър (Ямайка) е обявена за жена на годината от Световната атлетика, след като се бори правата на жените и равенството на половете. Фрейзър активно участва в кампании организирани от Световната атлетика по тази тема в последните три години.
  • Украйнската атлетическа федерация бе удостовена с наградата на президента на Световната атлетика. Украинските атлети завоюваха медали от всички големи първенства, въпреки че страната им бде подложена на военна инвазия от Русия от края на февруари.
Share Button