Атлет на България – номер 10: Васил Русенов

Резултатите от анкетата на списание „Атлетика“ за Атлет номер 1 на България бяха обявени в края на ноември 2022-а, а екипът на www.atletikabg.com ще ви представи всички от топ 10 от класирането.

В челната десятка за първи път намира място Васил Русенов. 17-годишният пловдивчанин е потомствен атлет. Той е син на Ивайло Русенов, който е и негов треньор, и на Елица Русенова – бивша спринтьорка. Васил е племенник и на Атанас Русенов с личен рекорд на скок дължина 8.06.

Най-голямото постижение на Васил през 2022-а бе бронзовия медал на европейското първенство за юноши и девойки под 18 години в Йерусалим, Израел. Там Русенов за първи път премина границата от 15 метра в тройния скок и с 15.18 заслужи място на почетната стълбичка, където шампион стана друг българин – Лъчезар Вълчев.

Васил подсказа за амбициите си още през зимата, когато спечели националните титли в зала на троен скок за юноши под 18 и под 20 години.

През лятото доведе личния си рекорд до 14.83 за второто място (след Лъчезар Вълчев) на националния шампионат за юноши под 18 години.

Последва бронзов медал на балканското първенство за юноши под 18 години с 14.80 (вятър плюс 4.2 м/с) и медал от най-важното за тази година състезание за младия Русенов – еврошампионата в Израел.

Васил докосна и седемте метра на скока на дължина с личен рекорд 6.95 и помагаше на щафетите 4х100 м и 4х200 м в зала на отбора си „Локомотив“ – Пловдив за златните медали при юношите под 18 години.

Пълните резултати от анкетата вижте тук

Share Button