Световното първенство в Токио през 2025 г. ще е през септември

Световното първенство по лека атлетика на открито в Токио през 2025 година ще се проведе през септември.

Решението беше взето на съвета на Световната атлетика в Рим на 30 ноември, а в заседанието участва и българинът Добромир Караминов, който е президент на Европейската атлетика. Надпреварата в столицата на Япония ще се състои от 13 до 21 септември.

От Световната атлетика първоначално са поискали Националният стадион в Токио да бъде ангажиран за края на август месец, но от организационния комитет в Япония са съобщили, че по-добрият вариант е средата на септември, за да се избегнат големите жеги в Токио по това време на годината.

13 септември ще е втората най-късна дата за начало на Световно първенство по лека атлетика в историята. До момента рекордът се държи от планетарния шампионат в Доха през 2019 г., когато атлетическите надпревари започнаха на 27 септември.

Световното първенство за щафети през 2024 година се завръща в Насау (Бахамски острови) и ще бъде ключова квалификация за Олимпийските игри в Париж същата година. Планетарният форум първоначално беше насрочен за китайския град Гуанджоу през 2023 г., а след това пренасрочен за 2025 г. заради рестрикциите в страната около пандемията от COVID-19.

Това е важна квалификация за олимпийски игри – добавихме опасността да се уверим, че това събитие има допълнителен компонент на квалификация и се счита, че Бахамските острови са най-добрият избор по отношение на условията и атмосферата, създадени за спортистите“, каза президентът на Световната атлетика Себастиан Коу.

До момента Насау е бил домакин на световни първенства за щафети три пъти – 2014, 2015 и 2017 г.

sportal.bg

Share Button