НСА „Васил Левски“ навърши 80 години

Националната спортна академия „Васил Левски” чества своя 80—годишен юбилей.

В тържественото отбелязване на годишнината на 1 декември от основаването на академията взеха участие президентът Румен Радев, президентът на България олимписйи комитет Стефка Костадинова, министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов, кметът на град София Йорданка Фандъкова, бивши ректори, преподаватели, студенти, дипломати, представители на институции, общественици, журналисти.  

НСА е безценен национален капитал, защото тук далеч не става въпрос само за спорт, каза президентът Радев в официалната си реч зала „Аула Максима” на НСА. – Със своята дейност академията допринася за духа и здравето на нацията, градят се ценности, възпитава се борбеност и се укрепва българският дух. През всички години от създаването си до днес Академията остава вярна да развива ценностите на спорта и олимпийските идеали.”

Румен Радев се обърна с думи на благодарност към всички преподаватели и към членовете на ръководството на НСА за всичко, което правят за българския спорт, за това, че създадоха световни и олимпийски шампиони, хиляди спортни специалисти и учители по спортно възпитание, че продължават да развиват спортната наука и допринасят за добрия и зелен вид на столицата. Десетилетия наред вашата Академия проповядва необходимостта и значението на спорта за здрава нация, отбеляза Радев и добави, че инвестира в своя човешки капитал, в неговото здраве.

Ректорът на НСА проф. Николай Изов заяви, че НСА е първият и единствен спортен университет в България, лидер в подготовката и успешната професионална реализация на своите възпитаници.

80-годишнината на НСА се отбелязва от цялата спортна общественост на България“, подчерта той. Проф. Изов съобщи, че по повод годишнината е валидирана специална пощенска марка, която е в обръщение.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова също отбеляза приноса и многобройните успехи на висшето спортно училище.

Утре София ще получи титлата Световна столица на спорта за 2024 г.„, каза тя. Фандъкова връчи грамотата на кмета на СО на проф Изов, а академичното ръководство я удостои с почетната лента на НСА.

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева награди с почетен плакет ректора на НСА проф. Николай Изов по случай годишнината.

Приемам този юбилей с особено чувство на гордост. Като служебен министър на младежта и спорта съзнавам безспорните заслуги на първото и единствено специализирано висше спортно училище за успехите на българския спорт. Многобройни са успехите на български състезатели и треньори, записали със златни букви имената си и останали в историята на световния и европейския спорт. Безспорни са заслугите и на НСА, възпитала квалифицирани треньори, специалисти, преподаватели и ръководители в областта на спорта. Ваша е заслугата, скъпи преподаватели и затова казвам, че с особено чувство на гордост приемам този юбилей. 80 години са повод за равносметка, анализ, но и повод да се поздравим с постигнатите успехи и постижения в спортната наука и образование“, каза министър Весела Лечева. 

Весела Лечева добави, че чувства Националната спортна академия като свой дом и изтъкна, че висшето училище има съществен принос за нейното развитие. 

Приемам този празник с особено чувство на гордост, защото съм възпитаник на НСА „Васил Левски“ и  знам какъв голям принос има Академията за изграждането ми не само като спортист, но и като ръководител в българския спорт“, добави Лечева. 

Скъпи преподаватели, скъпи студенти, пожелавам ви да бъдете все така отдадени в мисията ви за развитие на българската спортна наука и образование. Успех на всички, гордейте се с Националната спортна академия „Васил Левски“, завърши министърът на младежта и спорта.  

www.bgathletic.com

Снимки: www.nsa.bg

Share Button