Легендата Боб Бимън стана съученик на Алекс Христов

Легендарният олимпийски шампион на скок дължина Боб Бимън стана за малко съученик на най-добрия български атлет в мятането на диск Алекс Христов.

76-годишният американец посети Университета на Тексас в Ел Пасо, където е учил и тренирал преди повече от 50 години. Бимън влезе отново в ролята на студент на 14 ноември 2022-а и бе представен на сегашните възпитаници на учебното заведение. В същия университет от 2020-а година учи и Алекс, който използва случая, за да се снима с легендата на световната атлетика.

Боб Бимън прави „скок в бъдещето“ на олимпийските игри в Мексико 1968, когато се приземява на извънземните 8.90 на дължина. Този резултат е недокоснат цели 23 години, когато през 1991-а сънародникът на Бимън Майк Пауел печели световната титла в Токио с 8.95 в епичен двубой с Карл Люис, който скача тогава личните си рекорди – 8.91 с попътен вятър над допустимото и 8.87.

Дори в днешни дни никой освен Майк Пауел не е доближил до рекорда на Бимън. Легендата бе представен на световното първенство в Юджийн, Орегон, САЩ това лято точно преди финала на скок дължина при мъжете, а публиката на стадиона стана на крака, за да го поздрави.

Алекс Христов пък постигна личен рекорд на диск през 2022-а година с 58.01. Роденият в Карнобат атлет участва в състезания само в САЩ през тази година, но през 2021-а бе в националния отбор на България за европейското първенство за младежи под 23 години в Талин, Естония.

Алекс Христов с екипа на Ел Пасо
Share Button