Бирмингам ще бъде домакин на европейско първенство през 2026-а, Анталия приема еврошампионат по крос кънтри през 2024-а

Съветът на Европейската атлетика даде европейското първенство за мъже и жени на открито през 2026-а година на британския град Бирмингам, Великобритания.

Членовете на съвета взеха това решение на заседание на 11 ноември в столицата на Полша – Варшава.

Британският град е бил домакин на европейски шампионат в зала птрез 2007-а, на световни първенства в зала 2003-а и 2018-а и на Игрите на британската общност през 2022-а.

Еврошампионатът през 2026-а ще бъде на реновирания стадион „Александър“, който бе разпродаден напълно през това лято за атлетиката на Игрите на британската общност.

На съвета беше приета и кандидатурата на известния турски морски курорт Анталия за европейско първенство по крос кънтри през 2024-а година.

Европейският шампионат за юноши и девойки под 20 години за 2025-а бе определен за Тампере, Финландия. Скандинавският град бе домакин на същото състезание през 2003-а година, когато Ивет Лалова спечели две титли на континента на 100 м и 200 м, а през 2018-а в Тампере се проведе и световно първество за юноши и девойки отново с български триумф – планетарна титла на троен скок на Александра Начева.

Съветът на Европейската атлетика официално обяви Йерусалим, Израел за домакин на европейското първенство за юноши и девойки под 20 години за 2023-а. Първоначално това състезание трябваше да бъде в Клуж Напока, Румъния, но след това бе преместено в Йерусалим с нови дати 7-10 август.

През лятото на 2022-а Йерусалим се справи отлично с организацията на европейското първенство за юноши и девойки под 18 години, а България се завърна с три медала от този форум – титла на Лъчезар Вълчев на троен скок и два бронза на Васил Русенов (троен скок) и Пламена Чакърова (скок дължина).

Share Button