Мюнхен 2022: Любопитно за шампионите – Джесика Шилдер и Филип Михалевич

В серия материали ще ви припомним европейските шампиони от Мюнхен 2022 и ще ви представим любопитни факти за тях.

Джесика Шилдер (Холандия)

Джесика Шилдер спечели тласкането на гюле при жените с 20.24 м.

Родена е на 19 март 1999 г. във Волендам, рибарско градче в северната част на Нидерландия. Висока е 1.73 м. Европейска шампионка в тласкането на гюле от Мюнхен 2022, бронзова медалистка от световното в Юджийн 2022, бронзова медалистка от световното в зала в Белград 2022. Лични резултати: гюле – 20.24 м, гюле (в зала) – 19.48 м.

Започва да тренира лека атлетика на 7-годишна възраст. Нейните приятели вече тренирали, затова решила и тя. Постепенно осъзнава, че хвърлянията й се получават. През 2013 година за първи път участва на национален шампионат в своята възрастова група в тласкането на гюле и печели титлата. Тогава с треньора й решават, че това ще бъде пътят. И успехите не закъсняват. Като девойка Джесика стига до сребърен медал от Европейските младежки олимпийски игри в Тбилиси, Грузия през 2015 година. А през 2021 година в Талин, Естония, печели европейската титла за девойки под 23 години. За да стигне до успешната за нея 2022 година – европейска шампионка и бронзова медалистка от световни първенства на открито и в зала.

Тренира шест дни в седмицата. Понякога тренировките са толкова тежки, че след това се е случвало да плаче. Но в такъв момент мисли отново за целите, които си е поставила, и продължава напред. Хранителният й режим включва около 4000 калории на ден пълноценна храна, което също изисква доста усилия. Ако имаш воля, има и начин, е основната мисъл, която е избрала да следва в живота си.

Филип Михалевич (Хърватия)

Филип Михалевич спечели тласкането на гюле при мъжете с 21.88 м.

Роден е на 31 юли 1994 година в Ливно, Босна и Херцеговина. Висок е 2.01 м, тежи 115 кг. Европейски шампион от Мюнхен 2022. Бронзов медалист от световното в зала в Портланд 2016. Бронзов медалист от европейското в зала в Торун 2021. Европейски шампион за юноши под 23 години от Талин 2015. Сребърен медалист от европейското първенство за юноши в Риети 2013. Лични резултати: гюле – 21.94 м; диск – 63.76 м.

Филип Михалевич е роден в Босна и Херцеговина. Баща му Мирко Михалевич е двукратен шампион на Югославия по ски бягане, а майка му Елица Михалевич е бивша волейболистка. Първоначално Филип тренира футбол. Когато е на 17 години, семейството се премества да живее в Сплит, Хърватия. Там младежът започва да тренира лека атлетика в АСК „Сплит“. Повечето специалисти са на мнение, че физиката му е по-подходяща за хвърляне на диск, но се оказва, че големите си успехи Михалевич постига в тласкането на гюле. На 19 години става сребърен медалист от европейско първенство, а на 21 – европейски шампион за юноши под 23 години. Ето, че идват и медалите при мъжете: бронз от световното в зала, бронз от европейското в зала и вече европейски шампион на открито.

Още след успеха на европейското първенство за юноши, по съвет на хърватския хвърляч Мартин Марич, отива да живее и тренира в Шарлотсвил, САЩ. Посещава Вирджинския университет, за който печели куп медали. През 2017 година става студентски шампион на САЩ и в тласкането на гюле, и в хвърлянето на диск. За подготовката му се грижи Марич, който е треньор в университета.

Share Button