Карамаринов посети Словения и Полша

Президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов посети Словения и Полша в началото на месец ноември, за да уважи няколко атлетически събития.

В столицата на Словения Любляна на 8 ноември с участието на Карамаринов се проведе „Диамантената нощ“ на атлетиката, в която бяха отличени най-добрите атлети на страната през 2022-а година.

В една изключително успешна година за словенската атлетика за атлет на страната бе избран Кристиян Чех, който е в номинациите и за „Атлет на света“.

23-годишният словенец спечели 19 от 21 състезания, включително и световния шампионат в Орегон, където метна 71.13, за да подобри рекорда на шампионатите с почти метър.

Чех стана първият човек в историята с три състезания в един сезон с резултати над 71 м, като включим победата му в Шекесфехервар със 71.23, световната титла и националния му рекорд от 71.27 при победата му на „Диамантената лига“ в Бирмингам през май.

Той взе и среброто на европейското първенство в Мюнхен преди отново да победи на финала на „Диамантената лига“ в Цюрих и да вземе генералното класиране в тази дисциплина.

Тина Сутей с треньора си Милан Кранич

Най-добрата атлетка на Словения е Тина Сутей, която заслужи бронзови медали на световното първенство в зала в Белград и еврошампионата на открито в Мюнхен, и стана четвърта на световното първенство на открито в Орегон.

Сутей скочи 4.70 и повече в девет състезания през годината и постави национален рекорд от 4.80 в зала. Тя участва на цели 25 състезания през годината като само на три скочи по-малко от 4.45.

Добромир Карамаринов се срещна с кмета на Любляна Зоран Янкович, който спедели, че градът има план за изграждане на грандиозен атлетически комплекс с два стадиона с тартанови писти по 8 коридора, полигон за хвърляния и зала за атлетика.

Карамаринов с Андржей Кразнички (президент на Полския олимпийски комитет – вляво) и Хенрик Олзевски (президент на Полската атлетическа федерация – вдясно)

Два дни по-късно на 10 ноември 64-годишният българин бе гост на тържествата по случай 100-годишнината на полския атлетически комитет.

Полша е една от най-силните атлетически нации в Европа и света, а през 2023-а година полският регион Силесия ще бъде домакин на Европейското отборно първенство за мъже и жени във всички лиги.

Share Button