Снимка на деня: Четирима от най-големите български атлети в един кадър

Уникалната снимка, която събира четирима от най-добрите и известни атлети за всички времена в света – Стефка Костадинова, Христо Марков, Атанас Търев и Николай Антонов-Таланта.

Поводът е сватбата на Николай Антонов през октомври 1993-а година, а кадърът е публикуван в биографичната книга за Антонов „По виража“- излязла през септември 2022-а с автор Иван Нанков.

На върха на славата 25-годишният тогава Николай се жени за приятелката си Милка Василева-Бучи в луксозен ресторант разположен в националния стадион „Васил Левски“ в София.

Антонов вече е легенда в спринта със световна и европейска титла на 200 м в зала, победи над легенди като Карл Люис, Линфорд Кристи и Бен Джонсън.

Четиримата и досега са с постижения, титли и медали, за които се говори с уважение и респект в целия свят и спортните среди на експерти и фенове.

Отляво: Николай Антонов, Стефка Костадинова, Атанас Търев и Христо Марков

Три десетилития след снимката Костадинова, Марков и Търев са с успешни кариери в новите си поприща в ръководството на българския спорт, треньорската професия и бизнеса. Животът на Николай Антонов обаче е изпълнен с неуспешни решения свързани с фалити, престъпления, опит за самоубийство, продължителни лечения и отново завръщане към лошите навици.

Стефка Костадинова става най-успешната българска атлетка за всички времена със световни и европейски титли в скока на височина, титла и сребърен медал от олимпийски игри и неподобрен световен рекорд от 2.09 м. Костадинова оглавява Българския олимпийски комитет от 2005-а година и на този пост и до днес – вече 17 години.

Христо Марков е най-добрият български атлет за всички времена с олимпийска, световна и европейска титла в тройния скок. Като треньор Маркони печели още една олимпийска титла на троен скок с възпитаничката си Тереза Маринова.

Атанас Търев е европейски шампион на овчарски скок в зала и първият български атлет завоювал медал от световно първенство. Един от най-успешните предприемачи в Пловдив и страната, той е президент на атлетически клуб „Тракия“ и подпомага десетки атлети и спортни инициативи.

Съдбата на Николай Антонов изпълнена с премеждия. След сватбата кариерата му постепенно зацикля, а той се впуска в многобройни неуспешни бизнес начинания и води бохемски начин на живот. Заминава за чужбина, но скоро след това се връща, става зависим от лошите си навици и влиза в затвора за въоръжен грабеж. В последните години е подложен на терапия и успява да нормализира живота си. Националният му рекорд на 200 м – 20.20 все още е непокътнат .

Повече за живота на Николай Антонов- Таланта може да намерите в книгата „По виража“ на Иван Нанков.

Share Button