Хвърлянията с изгряващи звезди на Европейската атлетика

Двама млади атлети в дисциплините по хвърляния спечелиха категорията „Изгряващи звезди на Европейската атлетика“ на церемонията „Голдън трекс“ в Талин, Естония на 22 октомври.

Литовецът Миколас Алекна (диск) и гъркинята Елина Тценго (копие) бяха обявени за най-переспективните млади атлети на Европа.

19-годишната Тценко спечели европейската титла на копие в Мюнхен с лочен рекорд 65.81 и почти четири метра преднина пред втората. Така тя стана най-младата шампионка на континента в тази дисциплина и при жените, и при мъжете. Гърция за първи път има призьор в тази категория.

Талин е щастлив град за гъркинята, която тук спечели и европейската титла за девойки под 20 години през 2021-а, а мечтата й е да вземе евройско злато при девойките под 23 години през 2023-а в Еспоо, Финландия.

Също на 19-години Миколас, който е син на легендарния Виргилиус Алекна, взе европейската титла на диск с рекорд на континенталните шампионати – 69.78. На световния шампионат в Орегон се класира втори с 69.27 и отстъпи само на Кристиян Чех (Словения), но месец по-късно го детронира в Мюнхен.

През 2021-а Алекна-младши вече показваше големите си възможности като спечели европейската и световната титли при юношите под 20 години.

Share Button