Добромир Карамаринов награди най-добрите атлети на Европа – Якоб Ингебригтцен и Арманд Дуплантис

Церемонията по награждаване на най-добрите атлети на Европа „Гоудън трекс“ се проведе в Талин, Естония на 22 октомври.

За първи път в историята два атлети бяха на върха на класацията при мъжете.

Феноменалните постижения на Якоб Ингебригтцен (Норвегия) и Арманд Дуплантис (Швеция) през 2022-а година ги определи като номер едно на континента с шансове номер едно в света в класацията на Световната атлетика, която ще бъде обявена в началото на декември.

Президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов връчи наградата за най-добър атлет на Европа лично на Якоб Ингебригтцен, докато Арманд Дуплантис поздрави и благодари на европейското атлетическо семейство в специален запис.

Двамата скандинавци, които са и олимпийски шампиони от Токио 2020, „вършееха“ победи и рекорди на най-престижните атлетически състезания, въпреки крехката си възраст – 22 години.

Дуплантис подобри световния рекорд на овчарски скок три пъти през годината, включително два пъти на два големи шампионата. Шведът, който живее и се подготвя в САЩ, спечели световната титла в зала в Белград с 6.20, а след това през лятото и световно злато в Орегон с 6.21. След по-малко от месец в дъждовни иу хладни метереологични условия в Мюнхен доведе рекорда на европейските шампионати до 6.06.

Годината на Ингебригтцен започна със световен рекорд в зала на 1500 м – 3:30.60 в Лиевен, което беше анонс към пет медала от големи първенства – злато (5000 м) и сребро (1500 м) на световното в Орегон и дубъл на 1500 м и 5000 м на европейското в Мюнхен. Якоб бе сребърен медалист на 1500 м от световния шампионат в зала в Белград.

През 2018-а преди четири години на тийнейджърска възраст двамата впечатлиха като спечелиха европейски титли в Берлин, а през миналата година бяха коронясани и като олимпийски шампиони. През 2018-а двамата заедно бяха избрани за „Изгряващи звезди на Европейската атлетика“, а Якоб сърви по стъпките ан сънародника си Карстен Вархолм, който бе избран за Атлет на Европа през 2019-а и 2021-а.

Третият кандидат в Топ 3 на Европа бе Митиадис Тентоглу (Гърция), който бе европейски шампио на скок дължина в Мюнхен, световен в зала в Белград и вицешампион на света в Орегон, а негов треньор е Георги Помашки.

Share Button