Номинации за топ 3 на Европа – Изгряваща звезда при девойките

Европейската атлетика обяви топ 3 за най-добрите атлети на континента за 2022-а година.

 Победителите в четирите категории ще бъдат обявени на церемонията „Голдън трекс“ в Талин, Естония на 22 октомври.

Селекцията е впечатляваща и след един дълъг и вълнуващ сезон изпълнен с триумфи на европейските атлети на европейската и световната сцена топ 3 при девойките са две балкански атлетки и една прибалтийска спортистка.

Кармен Бруус (Естония) изкачи световния връх при девойките в скока на височина тази година кагто метеорит. Естонката се класира седма на европейското първенство за девойки под 18 години в Йерусалим, Израел малко пред нашата Ирен Саръбоюкова, която записа 10-о място.

Няколко седмици по-късно Бруус вече беше седма …. на световното за жени в Орегон, САЩ със световен рекорд за девойки под 18 години – 1.96. След още две седмици Кармен спечели световната титла на скок височина за девойко под 20 години в Кали, Колумбия, където победи другата номинирана девойка в тази класация – Ангелина Топич (Сърбия), а сезонът на Бруус завърши с дебют на европейското първенство за мъже и жени в Мюнхен, Германия.

Ангелина Топич (Сърбия) започна годината с дебют на световното първенство в зала за мъже и жени в родния й Белград и завърши с медали от три големи първенства. Под ръководството на баща си Драгутин – европейски шампион на скок височина от 1990-а Ангелина първо изравни световния рекорд за своята възраст (под 18 години) с 1.96, а след това спечели и европейската титла в тази възраст в Йерусалим, Израел. Там тя пробва и опити на 1.97, но бе успех.

След това младата Топич взе два бронзови медала на световното първенство за юноши и девойки под 20 години в кали, Колумбия и на европейския шампионат за мъже и жени в Мюнхен, Германия. В края на състезателната 2022-а година Ангелина имаше 10 състезания с резултат 1.90 или повече.

Само една година трябваше на Елина Тценго (Гърция) да стане от европейска шампионка за девойки – европейска шампионка за жени на копие. Елина не успя да влезе на финала на световния шампионат в Орегон, САЩ, но на европървенството доведе личния си рекорд до 65.81. Така тя победи съперничката си от Сърбия Адриана Вилагос (Изгряваша звезда на АБАФ за 2021-а) и световната рекордьорка Барбора Шпотакова (Чехия). Тценго стана най-младата европейска шампионка в историята на копието. Елина метна уреда осем пъти над 60 метра през 2022-а и два пъто над 65 – първо 65.40 за първото място в Острава и 65.81 за победата си в Мюнхен.

Share Button