Номинации за топ 3 на Европа – Изгряваща звезда при младежите

Европейската атлетика обяви топ 3 за най-добрите атлети на континента за 2022-а година.

 Победителите в четирите категории ще бъдат обявени на церемонията „Голдън трекс“ в Талин, Естония на 22 октомври.

Тримата номинирани при младежите са от различни краища на Европа и се състезават в различни видове атлетически дисциплини – бягания, скокове и хвърляния.

Миколас Алекна (Литва) следва пътя на двукратния олимпийски и световен шампион на диск Виргилиус Алекна, който е негов баща. Но докато Виргилиус спечели първата си голяма титла при мъжете на 28 години, Миколас се окичи с европейското злато едва на 19 години, с което стана най-младия европейски шампионна диск в историята. Тийнейджърът постави рекорд на шампионатите с 69.78 и си върна за загубата на световното първенство на Кристиян Чех (Словения), който го победи в Орегон, САЩ. Всъщност успехите на младия Алекна дойдоха след един дълъг състезателен сезон в университетските първенства на САЩ.

Миколас тренира и учи в Калифорния, където специализира бизнес администрация в Университета на Беркели. Алекна премина границата от 69 метра цели четири пъти през тази година – 69.00 на шампионата на Литва, 69.81 на на Диамантената лига в Стокхолм, 69.27 на световнияшампионат в Орегон и 69.78 на европейското първенство в Мюнхен.

Матия Фурлани (Италия) показа удивителния си талант в две дисциплини – скок височина и скок дължина. Фурлани спечели две европейски титли при юношите под 18 години в Йерусалим, Израел на тези две дисциплини, а на хоризонталния скок премина и границата от 8 метра с 8.04.

На световното първенство в по-горната възрастова група – юноши под 20 години талaнтът не успя да победи българина Божидар Саръбоюков в скока на височина, който взе сребърен медал за България, а Фурлани остана осми.

Ниелс Ларос (Нидерландия) също завоюва две европейски титли за юноши под 18 години в Йерусалим, Израел. Без видимо да се напряга холандецът победи на 1500 м и 3000 м.

17-годишният Ларос подобри и няколко рекорда. Постигна 3:39.46 на 1500 м и прати най-доброто постижение за юноши под 18 години на Якоб Ингебригтцен в историята. След това бяга 7:48.25 на 3000 м и подобри 46 годишният рекорд в тази дисциплина за тази възраст, който беше 7:56.4. През август Ниелс се пробва и на 800 м, където за първи път слезе под 1:50 с фантастичните – 1:46.

Share Button