Номинации за топ 3 на Европа – Мъже

Европейската атлетика обяви топ 3 за най-добрите атлети на континента за 2022-а година.

 Победителите в четирите категории ще бъдат обявени на церемонията „Голдън трекс“ в Талин, Естония на 22 октомври.

Селекцията е впечатляваща и след един дълъг и вълнуващ сезон изпълнен с триумфи на европейските атлети на европейската и световната сцена топ 3 при мъжете е от млади атлети с уникални резултати, купища престижни медали и дори световни рекорди. Те са от Швеция, Норвегия и Гърция.

Арманд Дуплантис (Швеция) подобри световния рекорд на овчарски скок в началото на март в залата в Белград с 6.19. Две седмици по-късно на световното първенство в същата зала шведската суперзвезда спечели планетарната титла с нов световен рекорд – 6.20.

В лоши условия Дуплантис доведе най-добрият резултат на открито до 6.16 на собствена територия в Швеция. Последва нова световна титла с нов световен рекорд на първенството в Орегон, САЩ с 6.21. Биомеханичният анализ на този скок показа, че шведът е имал аванс от 8.2 см над летвата, което реално означава скок от 6.29.

Месец по-късно феноменът защити европейската си титла в Мюнхен, Германия с нов рекорд на шампионатите – 6.06 в дъждовно време в баварската столица.

В 19 от състезанията, на които участва през годината Арманд регистрира 16 с резултати над 6 метра.

Якоб Ингебритцен (Норвегия) е другата скандинавска звезда в атлетиката. 21-годишният норвежец взе три титли и два сребърни медала от различни големи шампионати в различни дисциплини. На световният шампионат в Орегон, САЩ Якоб изненадващо загуби на 1500 м от Джейк Уайтман (Великобритания), но спечели (също изненадващо) на 5000 м като победи африканските фаворити.

Четири години след като изгря на световната атлетическа сцена с дубъл на европейските шампионати за мъже на 1500 м и 5000 м в Берлин, той защити континенталните си титли в Мюнхен.

Ингебригтцен записа и първия си световен рекорд с 3:30.60 на 1500 м в зала, но се класира втори на тази дисциплина на световното първенство в зала в Белград.

През лятото той слезе три пъти под 3:30 на 1500 м (3:29:47 в Орегон, 3:29:05 в Лозана и 3:29.02 в Цюрих), а в кариерата си има вече седем слизания под тази магическа граница.

Милтиадис Тентоглу (Гърция) отново се състезава най-добре на най-важните състезания. Възпитаникът на българския треньор Георги Помашки регистрира най-силния скок в зала от повече от десетилетие – 8.55 в Белград – шесто постижение във вечната ранглиста.

Милтиадис спечели световната титла в зала, бе втори на световното първенство в Орегон и се окичи с европейското злато в Мюнхен.

Share Button