Представиха трасето на олимпийския маратон в Париж 2024

Трасето на олимпийския маратон в Париж бе представено на 5 октомври.

Към класическата дистанция от 42.195 км ще има и 10 км, а освен атлетите, които ще спорят за олимпийските титли, ще бъдат допуснати и 20 024 обикновенни любители на бягането. Те ще имат уникалната възможност да бягат на в олимпийски маратон.

Представянето на трасето направиха Тони Естангует (президент на организационния комитет на Париж 2024), Ан Идалго (кмет на Париж), Валери Пекресе (президент на регионалния съвет на Иле де Франс – най-популярния френски регион), Джон Риджион (Генералния секретар на Световната атлетика), Джофрой Сирвен-Виено (Ориндж), Паула Радклиф (световна рекордьорка на маратон от 2003 до 2019) и Йоан Дуранд (елитен френски маратонец).

Олимпийският маратон, който ще бъде една от емлематичните дисциплини на игрите, ще бъде по ново трасе – забележително, предизвикателно и вдъхновяващо.

Когато създават трасето от организационния комитет на Париж 2024 взимат част от най-съкровенната френска история – Женският марш на 5-6 октомври 1789 година, когато над 6000 парижанки маршируват във френската столица, а това е едно от най-значимите събиятия във френската революция.

Стартът е от Хотел Дьо Вил, а финалът на мемориал-сграда на военните инвалиди, като трасето се вие на едни от най-емблематичните и красиви забелижителности на френската столица, която е най-посещавания град в целия свят.

Денивелацията на маратона в изкачвания и спускания е 438 метра.

Това е неповторимо трасе.“ – казва Радклиф. – „Париж 2024 ще бъде велико спортно предизвикателство за атлетите. Състезанието ще бъде непредвидимо и обещава да бъде историческо.“

Без съмнение олимпийският маратон Париж 2024 ще бъде много специален.“ – споделя Елиуд Кипчоге – двукратен олимпийски шампион на маратон и световен рекордьор. – „Да бягаш на такова място пълно с история и символи ще бъде уникален опит за всеки бегач. Не мога да искам по перфектно място.“ – добавя Кипчоге, който може да стане първия човек в историята с три олимпийски титли на маратон.

Ето и презентацията на самото трасе

Share Button