Ангелина Топич с престижна европейска награда

Европейската бронзова медалистка в скока на височина Ангелина Топич от Сърбия беше обявена за носителка на наградата “Пьотр Нуровски“ за най-добър европейски млад спортист за лятото на 2022 г. на годишната церемония по награждаването, която се проведе в Международната олимпийска академия в Олимпия, Гърция 30 септември.

Наградата беше гласувана от Европейските национални олимпийски комитети и Топич получи 33 процента от гласовете, изпреварвайки британската гмуркачка Андреа Спендолини Сириекс, която получи 31 процента от гласовете.

Топич спечели златен медал на Европейското първенство за девойки под 18 години в скока на височина в Йерусалим през юли, преди да се адаптира безпроблемно към състезанията за жени, като спечели бронз на Европейското първенство по лека атлетика в Мюнхен 2022. На 17 Топич беше най-младият медалист от всички шампионати.

Топич също изравни най-доброто постижение в света за девойки под 18 години с 1.96 м на сръбското първенство и тийнейджърката има стремежи не само да спечели големи титли при жените, но и да пренапише книгите с рекорди, докато напредва в класирането във възрастовата група.

Бих искала да направя история в скока на височина и да стана една от най-великите в историята. Мечтата ми е да поставя световни рекорди във всяка възрастова категория и да го финализирам със спечелване на златен медал на Олимпиадата“, каза Топич, чиито по-краткосрочни цели може да включват Европейското първенство по лека атлетика на закрито през следващата година в Истанбул и Европейското първенство по лека атлетика за юноши и девойки под 20 години в Клуж-Напока, Румъния.

На въпрос какво означава за нея да спечели наградата, Топич каза: “И двамата ми родители са олимпийци, така че нямах друг избор, освен да бъда отгледана с олимпийските ценности у дома от малка. Спечелването на тази награда е сбъдната мечта. Това ми даде допълнителна мотивация да тренирам здраво и да вдъхновявам други млади спортисти да постигнат мечтите си.“

Ангелина Топич със семейството си след получаване на наградата в Атина

Топич, чийто баща Драгутин спечели европейското злато в скока на височина през 1990 г., а майка й Биляна спечели бронзов медал в тройния скок на Световното първенство по лека атлетика през 2009 г., следва стъпките на действаща европейска шампионка Ярослава Магучих, която спечели тази награда през 2019 г., и на гръцкия състезател в овчарския скок Емануил Каралис, победител през 2016 г.

Наградата на “Пьотр Нуровски” за най-добър европейски млад спортист беше създадена през 2011 г. в памет на Пьотр Нуровски, президент на Полския олимпийски комитет, който загина трагично в самолетна катастрофа година по-рано.

Годишната награда се присъжда на бъдещи млади спортисти, които показват не само изключителни спортни постижения, но и изключително поведение на и извън спортната ареа.

В допълнение към трофея с наградата “Пьотр Нуровски”, Топич ще вземе и стипендия за обучение на стойност 15 000 евро.

sportal.bg

Share Button