Вечерно бягане в Перник за 100 години атлетика

Перник отбеляза 100 години от първата атлетическа проява в града с вечерно бягане на 30 септември 2022-а.

Бягането на 1200 м стартира в 20:00 часа и нямаше състезателен характер, а трасето минаваше през централния площад и парка около Двореца на културата като финала отново бе на площада до буквите ПЕРНИК.

В 17:00 часа център на Перник се напълни с деца, които участваха в занимания по „Детска атлетика“. Всички те получиха награди от община Перник, фирма „Зайо Байо“ и грамоти от Българска федерация лека атлетика с логото на програмата „Да открием 200 таланта за атлетиката в България“.

С падането на нощта в 19:30 часа всички желаещи да бягат получиха светещи гривни от община Перник, а водачите на бягането челници.

Темпото води най-силната атлетка на Перник Милка Михайлова, която и на 50 години участва успешно в състезания и печели призови класирания. Бегачите бяха ескортирани и с мотори от шампионите на пернишкия клуб „М6 Ямаха рейсинг тийм“. Единственото правило за над 100 любители, които участваха в събитието, бе да не изпреварват многократната шампионка на България в бяганията на дълги разстояния.

Всички пробягали разстоянието получиха юбилейни медали с лого 100 години от първата атлетическа проява в Перник.

„Черешката на тортата“ за вечерта бе заря, с която бе завършено отбелязаването на годишнината.

Няколко часа след това в сутринта на 1 октомври (събота) бе даден стартът на второто издание на Перник рън, което бе спечелено от Йоло Николов и Милица Мирчева.

Снимки: Антон Узунов

Share Button