Министър Лечева отличи шампионите и медалистите от Кали и Йерусалим

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева връчи почетни плакети на състезатели по гребане, лека атлетика и стрелба с лък за постигнатите успехи от големи първенства на церемония в Спортната палата в София на 30 септември.

Групата на атлетите бе най-голяма като сред наградените бяха световната шампионка на скок дължина за девойки под 20 години Пламена Миткова и вицешампионът на скок височина при юношите в тази възраст Божидар Саръбоюков. Двамата завоюваха престижните медали в Кали, Колумбия.

Другите трима атлети получили плакети лично от министър Лечева бяха европейският шампион на троен скок за юноши под 18 години Лъчезар Вълчев и бронзовите медалисти Васил Русенов (троен скок) и Пламена Чакърова (скок дължина). Те триумфираха на еврошампионата в Йерусалим, Израел в началото на юли.

Треньорите на младите атлети също получиха плакети: Ивайло Русенов (Пламена Миткова и Васил Русенов), Красен Цонев (Лъчезар Вълчев), Димитър Карамфилов (Божидар Саръбоюков) и Стойко Цонов (Пламена Чакърова).

Лечева награди и гребците Кристиян Василев – бронзов медалист от европейското първенство за мъже в Мюнхен, Германия и Емил Нейков, който спечели бронзов медал от световното първенство до 23 г. във Варезе, Италия и сребърно отличие от европейския шампионат до 23 г. в Хазевинкел, Белгия, както и Иван Банчев, които извоюва сребърно отличие от европейското първенство по стрелба с лък за младежи в Лилешал, Великобритания.

Щастлива съм, че мога да наградя толкова много млади състезатели, които са бъдещето на българския спорт. Надявам се да продължите да тренирате и да се състезавате, за да постигнете още по-големи успехи. Предстоят олимпийските игри в Париж 2024 и в Лос Анжелис 2028. Вие сте поколението спортисти, което очакваме да видим там“, каза Лечева.

Снимки: Костадин Андонов

Share Button