На този ден в атлетиката: 50 години от първия световен рекорд в българската атлетика

Легенди на български спорт поздравиха Йорданка Благоева с юбилея на 23 септември в Музея на спорта на Националния стадион „Васил Левски“ в София на вълнуващо тържество.

Емоционално тържество отбеляза 50-годишнината на първия световен рекорд в българската лека атлетика. На 24 септември 1972 г. Йорданка Благоева преодолява 1.94 м в скока на височина и става първата българка превзела световния връх в Царицата на спортовете. Историческото постижение е регистрирано на турнира в Загреб с коремно претъркалящ стил и то само 20 дни след олимпийските игри в Мюнхен, където българката остава със сребро.

Благоева получи плакет за развитие на атлетиката в Европа от президента на Европейската атлетика Добромир Карамаринов.

Йорданка Благоева заедно с министъра на спорта
Весела Лечева ( в средата) и съотборничката й Диана Йоргова

На тържеството в музея присъстваха редица олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти, други легендарни състезатели и треньори, деятели на спорта, журналисти и общественици. В емоционалното си изказване Благоева припомни станалото през есента на 1972 г. в Мюнхен и Загреб, благодари на всички, които са били с нея и са й помагали през годините, след което бе отличена от Министерството на младежта и спорта, Българския олимпийски комитет, Европейската и Българската федерации по лека атлетика, Националната спортна академия „Васил Левски“, Федерацията по аеробика, управата на град Монтана, където е родният й край и др. Йорданка Благоева дари на Музея на спорта плакета-сертификат, с който Международната атлетическа централа удостоверява през 1972 г. световния рекорд от 1.94 м.

Благоева заедно с проф. Апостол Славчев – зам. ректор на НСА и дългогодишен ръководител на съдиите по лека атлетика

Данчето бе спортист за пример по време на спортната си кариера, а след това с огромната си енергия даде още много на спорта„. – припомни Карамаринов. – „Тя предаде опита си от три олимпийски игри в атлетическата секция на Левски, разви спорта аеробика, работи упорито като вицепрезидент на Българския олимпийски комитет, издаде биографична книга, бе направен филм за кариера й. С книгата и филма обиколи България, за да вдъхнови хиляди хора с историята си. Като президент на Европейската атлетика този плакет е най-малкото, с което мога да я наградя.

Много вълнуващата бе и срещата на Благоева с друга именита атлетка от това време. Диана Йоргова, също останала със сребро на олимпиадата в Мюнхен, лично поздрави своята дългогодишна съотборничка, като й пожела здраве и късмет, преди да й връчи китка здравец.

Денят 24 септември ще остане завинаги записан със златни букви в историята на българската атлетика, след като Христо Марков и Тереза Маринова завоюваха олимпийските си титли на троен скок съответно в Сеул 1988 и Сидни 2000.

Share Button