Пламена Миткова с нов рекорд в Детската атлетика и рожден ден в Кюстендил

Световната шампионка на скок дължина за девойки под 20 години Пламена Миткова посети лагера „Да открием 200 таланта за атлетиката в България“ в Кюстендил, за да зарадва стотици деца и да направи …. нов рекорд в дисциплина от Детската атлетика.

Стотици деца на възраст от 5 до 13 години се събраха в атлетическата зала на стадион „Осогово“ на 17 септември и правиха различни упражния от Детската атлетика, за да проверят формата си.

Едно от упражненията бе скок в квадрат с цифри от 1 до 4. Всеки от участниците минава за 15 секунди през всички цифри и винаги през средата, където е нулата, а всеки завършен кръг е точка. Средните постижения в този вид скокове за координация и ловкост са 3-4, а най-добрите стигат и до 6-7 точки.

Пламена естествено бе на този сектор, а съдията – треньора от Видин Мирослав Радуканов й предложи да се пробва, което доведе до нов рекорд – 9 точки. Миткова с лекота и бързина направи над 40 скока за 15 секунди без да сбърка поредицата на подскоци.

Европейският шампион на троен скок за юноши Лъчезар Вълчев също изгледа рекорда от близо, но не поиска да се пробва в дисциплината с мотив – превенция от контузии 🙂

Повечето деца искаха снимки с Пламена и Лъчезар, които ги наградиха с грамоти и сладкиши от Нестле в края на заниманието.

В истински празник за Пламена се превърна и следващия ден – 18 септември (неделя), когато пловдивчанката навърши 18 години. Първо Миткова бе поздравена от участниците в маратона на Кюстендил за рождения си ден, а след това даде старта на масовата дистанция от 2 км.

По-късно тя получи букет лично от кмета на община Кюстендил – Петър Паунов и подаръци от организаторите на маратона.

Плакет за заслуги към кюстендилската атлетика бе връчен и на Константин Сотиров – дългогодишен треньор по лека атлетика в Кюстендил, който същия ден навърши 81 години.

Какви са плановете на Пламена и треньора й Ивайло Русенов за следващата година четете тук

Share Button