Стотици деца участваха на Детска атлетика в Кюстендил

Състезание по Детска атлетика с над 200 деца се проведе в атлетическата зала на стадион „Осогово“ в Кюстендил на 17 септември.

Първоначално заниманието бе предвидено за центъра на града, но проливният дъжд принуди организаторите от Българска федерация лека атлетика и СКЛА „Цвети Кирилова“ да използват атлетическата зала.

Млади атлети от цялата страна на възраст от 5 до 13 години, които участваха в спортният лагер по програмата „Да открием 200 таланта за атлетиката в България“ на БФЛА със съдействието на Министерството на младежта и спорта бяха разделени в няколко отбора и пробваха различни упражения от бягания, скокове и хвърляния.

Заниманията завършиха с осем минутно бягане за издръжливост, в което за изнененада на треньорите, не се отказа нито едно дете.

Българските участници в спортния празник имаха за компания и млади атлетчета от пет града от Северна Македония пристигнали в Кюстендил с едни от най-изявените треньори на западната ни съседка и президентът на федерацията Александра Войневска.

В помощ на съдии и треньори се включиха и няколко от най-добрите ни атлети от близкото минало и национални състезатели, които прославиха българската атлетика през тази година.

Имена като Светла Димитрова-Пищикова, Петя Пендарева, Пламен Кръстев, Милица Мирчева, Маринела Нинева, Милка Михайлова, Цветелина Кирилова, Екатерина Тошева, Галя Николова и други се занимаваха в залата с децата, но най-голяма атракция за младите атлети бяха световната шампионка в скока на дължина за девойки под 20 години Пламена Миткова и европейският шампион на троен скок за юноши под 18 години Лъчезар Вълчев.

Всички участници получиха фланелки, шапки и грамоти за участието си, както и лакомства от Нестле.

На следващият ден (18 септември) повечето деца от лагера бягаха на дистанция 2 км в третото издание на маратон „Кюстендил“.

Как Пламена Миткова подобри рекорд на Детската атлетика в Кюстендил четете тук

Снимки: Ивайло Дончев

Share Button