Пламена Миткова и Ивайло Русенов са спортист и треньор на месец август

Световната шампионка в скока на дължина за девойки под 20 години Пламена Миткова бе обявена за спортист на месец август в анкетата на пресклуб „България“, в която участват 23 спортни редакции.

Наставникът на Миткова – Ивайло Русенов бе избран за треньор на месеца.

Двамата бяха наградени на 20 септември в пресклуб „България“ със значки, които символизират заслуги към страната ни – с формата на България за Пламена и „Златен трикольор“ за Ивайло.

Миткова завоюва световната титла на скок дължина в Кали, Колумбия на 5 август с личен рекорд 6.66. Ивайло Русенов също е печелил сребърен медал от световно първенство за юноши на троен скок през 1998-а г., а през 2003-а г. бе обявен за Атлет на България в анкетата на списание „Атлетика“, след като стана финалист на световно първенство при мъжете.

Двамата пловдивчани отговориха на въпросите на спортните журналисти в пресклуб „България“ и споделиха плановете си за бъдещето, като Ивайло бе облече с оригинална фланелка от град Кали.

Русенов: Имам план за Пламена до 2028-а

Аз съм мечтател и като треньор имам план до Лос Анжелис 2028 за Пламена. – сподели Русенов. – „Знам година по година как да се случват нещата до олимпийските игри в Париж, а след това и до Лос Анджелис. Давам си сметка, че жертвите на Пламена името на големия спорт ще стават все по-големи.  От първия ден, когато започнахме работа с Миткова работя за психическата й устойчивост, така че тя да се чувства готова за борбата със своите съпернички. Стабилността на психиката е изключително важна за прехода към по-горната възрастова група при жените. 

През 2023 г. съм планувал Пламена да дебютира при жените. Основната ни цел е европейското първенство за девойки под 20 години в Клуж Напока, Румъния, където да затвърдим позициите си в тази възрастова група. При жените има европейско първенство в зала в Истанбул, Турция и световно първенство в Будапеща, Унгария, както и комерсиални турнири, на които имам план да участва. Тя можеше да се състезава и тази година на европейското първенство по лека атлетика в Мюнхен, но отказах, защото си мислех, че още не е готова да се срещне с жените. Нормативите за големите първенства са толкова силни, че основната ни цел е участие в състезания и набиране на точки за ренкинг листата, която дава право на участие навсякъде.“

Миткова: Успехите ми дават стимул за бъдещето

Успехите ми в последните години ми дават стимул да тренирам в бъдеще. Не мисля, че съм с високо самочувствие от този успех.“ – каза талантливата атлетка от „Локомотив Пловдив“.  – „Еуфорията от спечелената световна титла е преминала вече, но от медиите продължават да я търсят. Моят треньор винаги ми казва, че здравето, търпението, мотивацията и постоянството за най-важни. Също така, че само с талант е до време и трябва да се тренира, за да постигнеш успехи. Продължавам с училището, което трябва да завърша през следващата 2023-а година. Специалността ми е геодезия, но не знам с какво ще продължа да уча след това.”

В групата на Ивайло Русенов са още няколко талантливи млади атлети, сред които и 17-годишният му син Васил Русенов, който спечели бронзов медал на троен скок на европейското първенство за юноши и девойки под 18 години в Йерусалим, Израел също през 2022-а година.

Share Button