Маринела Нинева и Онур Арас спечелиха Маратон Кюстендил

Българката Маринела Нинева и турчинът Онур Арас победиха в третото издание на Маратон Кюстендил, който се проведе днес, 18 септември.

Нинева бе повече от убедителна при жените, като завърши за 2:47:29 ч. След нея завършиха Надежда Ангелова, пробягала маратона за 3:03:31 ч, и Елена Димитрова, записала 3:06:28 ч.

При мъжете турчинът Онур Арас спечели с 2:26:06 ч. Представителят на Уганда Исмаил Сенанджи завърши на второ място с 2:26:37 ч. Оспорвана битка се разви за третото място, където българинът Мирослав Спасов успя с много шампионски хъс и воля да изпревари турчина Ахмед Алканоглу буквално в последните 10-ина метра – 2:27:49 ч срещу 2:27:51 ч.

Състезанието в Кюстендил мина при перфектна организация и голям интерес, като атлетите се разделиха за участие в класическия маратон 42 км 195 м и в полумаратона. Имаше и масов старт на 2 км, в който участва и кметът на града Петър Паунов. Основната заслуга всичко да е така, както трябва да е на един маратон, е на Антон Бонов, моторът на веригата бягания „Рън България“ и Цветелина Кирилова, една от най-добрите ни бегачки на 800 м и на 400 м с пр. от близкото минало. Времето също бе с атлетите тази година – леко хладно, перфектно за маратон.

Няколко думи за трасето. И тази година имаше недоволни. Като човек, участвал в десетки маратони (и с личен резултат 2:25:33 ч), ще изразя личното си мнение. Има маратони, които са бързи, за да се поставят рекорди на тях, като Берлинския, Ротердамския и т.н. Но има и стотици други маратони по света, които отговарят на стандартите и в които е важно класирането и предизвикателството към самия себе си. Маратонът в Кюстендил е прецизно измерено трасе. Той е интересен и техничен маратон – бягал съм цялата дистанция в първото му издание. Ако си подготвен и правилно разпределиш силите си, могат да се получат добри резултати. Да, не е за рекорди, но е красив и разнообразен маратон. Само ще припомня, че в края на 80-те и началото на 90-те години Софийският маратон стартираше пред Народното събрание, като трасето се изкачваше по Цариградско шосе, Симеоновско шосе, после по Околовръстното, спускаше се по булевард „България“ и така две обиколки. Със сигурност бе доста по-труден, но това не пречеше първите десетима в класирането при мъжете да бягат под 2:30 ч, а около 500 души го завършваха в рамките на 5 часа. Аз лично харесвам Маратон Кюстендил, за трети път бягах тук (един цял маратон и два полумаратона) и ако се подготвя добре, догодина ми се иска да го бягам отново, по възможност класическата дистанция. Разбира се, всеки е свободен сам да избира, състезания сега у нас има много, но смятам, че Маратон Кюстендил е много хубаво състезание. Така че моят съвет е: не мрънкайте от трасето, а се подгответе сериозно за догодина и се предизвикайте…

Резултатите от Маратон Кюстендил 2022 може да видите тук: https://racetimingbg.com/event/%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BD-%D0%BA%D1%8E%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%BB-18-09-2022/

Боян Ив. БОЙЧЕВ

Share Button