Легендарната Барбора Шпотакова прекратява спортната си кариера

Двукратната олимпийска шампионка и световна рекордьорка на копие Барбора Шпотакова (Чехия) прекратява спортната си кариера на 41-годишна възраст.

Тя направи това съобщение на 9 септември в любимия си ресторант в центъра на Прага, „където винаги е обичала да ходи за халба Пилзнер“. 

Шпотакова се състезава за последен път на финала на Диамантената лига на 8 септември, където се класира пета, след като почувства болка в глезена по време на загрявката. 

„Малко ми е мъчно за представянето, но има и по-лоши неща, които могат да се случат„, каза тя тогава. 

Това е просто спорт. Това не беше най-лошото и не беше най-доброто ми представяне. За мен просто е голям успех да съм тук и да се състезавам. След Европейското първенство в Мюнхен миналия месец се почувствах толкова уморена, че не исках да се състезавам повече„, добави чехкинята. 

Шпотакова е олимпийска шампионка от Пекин 2008 и Лондон 2012 в хвърлянето на копие. Чехкинята, която има двама синове Янек и Дарек, е единствената жена с общо три олимпийски медала в хвърлянето на копие (включително бронз в Рио 2016). Тя се класира на 14-о място в своята пета и последна олимпиада в Токио 2020. Шпотакова постави световния рекорд от 72.28 метра през 2008 година.

sportal.bg

Снимка: Световна атлетка/Гети имиджис, АФП

Share Button