Шабан Мустафа и Мария Николова спечелиха скоростното изкачване на Витоша

Хиляди изкачиха Черни връх за Националния туристически събор

Шабан Мустафа и Мария Николова са шампиони в скоростното изкачване на Витоша. Шабан спечели на 28 август 2022-а изпитанието за осми път, а Мария за трети пореден. И двамата обаче не успяха да подобрят рекордите на 18-километровото стръмно трасе. Надпреварата от центъра на София до Черни връх бе част големия спортен празник, организиран за поредна година от Фондация „София – европейска столица на спорта“, Български туристически съюз, Природен парк „Витоша“ и Сдружение „Маратон“. Няколко емблематични събития събраха хиляди приятели на планината на витошкия първенец.

Стартът пред НДК бе даден от председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев. „Поздравявам ви за смелостта и амбицията да участвате в тази надпревара, която е една от емблематичните за София и за Витоша. Радостно е, че толкова много хора ще бъдат днес на този празник в планината,“ каза Георгиев, който е и председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“. По-късно той се присъедини на върха към хилядите, преминали по стъпките на Алеко за да отбележат с поредния Национален събор 127-ата годишнина от организираното туристическо движение у нас.

247 бяха участниците в 16-ото издание на изпитанието „Витоша Рън – от НДК до Черни връх“, потеглили по тежкото трасе с дължина 18 км и денивелация 1734 м. Сред стартиралите бяха и двамата рекордьори Шабан Мустафа (със символичния № 1) и Милка Михайлова, които целяха да преминат разстоянието от центъра на София до Черни връх за по-малко от 1.36:45 ч. и 1.54:30 ч. съответно при мъжете и жените.

Още в началото Шабан Мустафа излезе напред с нескрита амбиция да подобри собствения си рекорд. На първата контрола над Драгалевци той бе с преднина от минута и половина пред основните си преследвачи, сред които бе и вицешампионът от последните две години Ивайло Атанасов, двукратен победител в 100-километровата Обиколка на Витоша. На Голи връх Шабан водеше вече с близо 5 минути, но в откритата най-висока част умората го налегна и финишира като шампион за 1.45:46 ч., на 9 минути след собствения си рекорд. Мустафа печели за осми път изкачването на Витоша.
За трета поредна година среброто бе за Ивайло Атанасов, завършил на 7 минути след победителя, трети е Георги Георгиев с време 1:59:54 ч.

При дамите шампионката от последните две години Мария Николова бързо излезе напред след старта, като премина на Драгалевци с аванс от близо две минути, а след това на Голи връх увеличи преднината си на цели 10 минути пред рекордьорката Милка Михайлова. На Черни връх Мария стъпи като победителка за трета поредна година, този път 2.06:11 ч. след като бе стартирала от центъра на София, с което остана на близо 12 мин. от рекорда. Николова тренира гребане в дисциплината скиф и няма загуба откакто дебютира в изкачването на планината през 2020 г., а днес пред нея завършиха само осем мъже. Михайлова остана втора с 2.20:45 ч., само 26 секунди след нея финишира Антония Георгиева, с което заслужи бронза.

За 16-и път дистанцията пробяга ветеранът и победител от първото
състезание през 2007 г. Бойко Златанов, той бе на гърдите със
символичния № 16. За трета поредна година стартиралите можеха да се следят онлайн чрез GPS-система по пътя им към върха. Всеки участник получи ваучер на стойност 15 лв. за Лефтеровата къща в Родопите с възможност да комбинира с бягане и колоездене високо в планината.

Междувременно тази сутрин потеглиха няколко туристически похода към Черни връх с маршрути –

първи лъч: хижа Алеко – Черни връх,

втори лъч:
Златни мостове – хижа Кумата – Черни връх и трети лъч: с. Железница „Скопарника“ – Черни връх по трасето, по което Алеко и доктор Тантилов за първи път изкачват витошкия първенец.

Кулминацията бе на върха, където се състоя традиционният Национален туристически събор. Той отбеляза 127-ата годишнина на туристическото движение в България, тъй като през 1895 г. Алеко Константинов е повел 300 души от Народния театър в центъра на София към витошкия първенец. В Националния събор участваха представители на туристическите дружества, членове на БТС от цялата страна, както и държавни институции, за които развитието на туризма е приоритет. Поднесени бяха цветя на барелефа на Алеко Константинов на морената на Черни връх. С приветствие към
присъстващите се обърнаха Георги Георгиев – председател на Столичния общински съвет, Венцислав Венев – председател на БТС, Анатоли Илиев – зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“ и др. Георгиев връчи купите на победителите скоростното изкачване на Витоша. Наградени бяха покорилите 10-те планински първенци на България, отличени бяха туристически дружества. Пред импровизираната сцена стотици се хванаха на хорото, водено от лауреата на много певчески конкурсиАлександър Александров – Алекс, създал неповторима атмосфера сред
планинари и туристи, в програмата се включиха хорове от цялата страна.
На хижа „Алеко” пък гостуваше Столична библиотека със собствен щанд и интересни инициативи.

Share Button