Арманд Дуплантис победи с 6.10 в Лозана

Първата дисциплина в турнира от „Диамантената лига“ в Лозана бе овчарски скок за мъже и се проведе ден по-рано от основното състезание в центъра на града на 25 август.

 Олимпийският, световен и европейски шампион Арманд „Мондо“ Дуплантис  (Швеция) отново показа класата си. След като подобри два пъти световния рекорд тази година на две световни първенства (Белград, Сърбия в зала – 6.20 и Орегон, САЩ на открито – 6.21) и спечели европейското злато с 6.06, Мондо направи супер състезание и в Лозана.

Младият швед, който е роден и живее в САЩ, спечели състезанието с опити от 5.60, 5.80 и 5.90 – височини, които превзе от първи опит. Вицешампионът от олимпийските игри и световното първенство Крис Нилсен (САЩ) бе втори с 5.80, а Ернест Джон Обиена (Филипини) е трети също с този резултат, но с повече фаулове.

Останал сам срещу летвата Арманд преодоля първо 6.00, а после и 6.10, и двата пъти от трети опит.

В публиката бе и легендарният Сергей Бубка, който единствен е покорявал 6.10 на открито през 1994-а година, когато постави световен рекорд от 6.14.

Мондо подобри и рекорда на Бубка за най-много опити над 6 метра още през юли, когато скочи 6.21, а в Лозана записа състезание номер 53 над тази граница.

Share Button