Мюнхен 2022: Тихомир Иванов се завърна в елита на скок височина с финал на европейско първенство

Европейското първенство за мъже и жени се провежда в рамките на Европейските игри и е от 15 до 21 август в Мюнхен, Германия.

Тихомир Иванов се класира за финала на шампионата като участва успешно в квалификациите на скок височина на 16 август и заслужи място за решителното състезание с постижение 2.21.

Тихомир нямаше грешка на 2.12, 2.17 и 2.21, а още 12 атлети преодоляха тази височина под агитка от 50 000 фенове. Така на финала за европейската титла ще спорят 13 скачачи, сред които и трима представители на домакините начело с европейският шампион от Берлин 2018 Матеус Прзибилко. Олимпийският шампион Джанмарко Тамбери (Италия) също е сред финалистите, както и бронзовият медалист от световното първенство в Орегон 2022 Андрий Проценко (Украйна).

Така, година след участието на олимпийските игри в Токио Иванов, който се завръща след контузия, смени треньора си Георги Гетов и се подготвя при Георги Помашки, отново е на финал на голямо първенство.

28-годишният Тихомир е финалист на няколко големи състезания, бе 10-и на олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016 и взе световната титла на Универсиадата през 2019-а година в Неапол, а личният му рекорд е 2.31 от световното първество в Лондон 2017.

„Искам да благодаря на всички, които ме подкрепяха, особенно в последните месеци.“ – сподели Тихомир пред списание „Атлетика“. – „Имах контузия, смених треньора и около мен се получи хаос. Сега съм много развълнуван и дори за малко да заплача. Един от другите атлети в сектора даже си помисли, че не съм преминал квалификацията, но аз му обясних, че просто много се вълнувам. Целта с треньора ми беше да се класирам за финала и я постигнахме. Сега финалът ме зове. Публиката тук е невероятна и атмосферата е страхотна, така че чакам с нетърпение финала.“

Снимки: БФЛА

Share Button