Мюнхен 2022: Първенство пропито с история

Европейското първенство за мъже и жени се провежда в рамките на Европейските игри и е от 15 до 21 август в Мюнхен, Германия.

Сцена на най-значимото атлетичeско събитие за годината ще бъде „Олимпийският стадион“ в третия по големина град в Германия, а българската група е от шестима атлети.

Спортната и атлетическата история на мегаполиса е пропита със златни моменти. Точно преди половин век през 1972-а година тук се провеждат 20-ите Летни олимпийски игри. Българската атлетика печели три медала от игрите два сребърни медала на Йорданка Благоева (скок височина) и Диана Йоргова (скок дължина), както и бронз на Василка Стоева (диск) и Иванка Христова (гюле), която след четири години става първата олимпийска шампионка на България в леката атлетика.

Игрите се запомнят с много силни атлетически постижения и драми в състезанията, но и с отвличането на израелски спортисти, които загиват в при опит да бъдат спасени от похитителите им.

Преди 20 години Мюнхен е домакин и на европейското първенство по лека атлетика за мъже и жени, а България печели бронзов медал от това състезание благодарение на Яна Касова, която е трета на 100 м с препятствия.

В стартиращото първенство Мюнхен 2022 една от най-ярките фигури е на Сандра Перкович (Хърватия), която се цели в шестата си европейска титла на диск.

Резултатите наживо може да видите тук

Share Button