Мюнхен 2022: Нинева направи дебют на европейско първенство, Мирчева не успя да завърши маратона

Европейското първенство за мъже и жени се провежда в рамките на Европейските игри и е от 15 до 21 август в Мюнхен, Германия.

Първото българско участие в атлетиката беше в женския маратон на 15 август.

Националната рекордьорка в тази дисциплина Милица Мирчева не успя да завърши състезанието, след като се отказа след 33-ия километър, а Маринела Нинева постигна 2:45:40 за 45-ото място в първото си голямо първенство.

28-годишната Мирчева бе в челната група в първите 10 км, но постепенно започна да изостава и на 33-ия километър спря поради крампи в мускулите.

Милица Мирчева води темпото в първи метри на маратона

Възпитаничката на Йоло Николов доведе националния рекорд до 2:29:23 на маратона в Копенхаген на 15 май, а на 18 юли завърши на 15-а позиция на световното първенство в Юджийн, Орегон, отново с много силен резултат – 2:30:20.

Получих крам след 33-ия километър.“ – сподели след състезанието Милица. – „Исках да продължа, но просто тялото ми отказа. Това е третия ми маратон в рамките на 90 дни, но исках да опитам. Още в началото бях в позиция за призово класиране и така поех риск. В крайна сметка това е първенство, в което се бяга за челно място, а не за резултат. Когато се възстановя мисля, че мога да покажа още по-добри резултати.“

Маринела Нинева и Милица Мирчева

Маринела Нинева бе предпазлива на старта и в първите километри в края на групата, но със силно темпо спрямо личния й рекорд. Постепенно Нинева застигна няколко от съперничките си. Последните километри бяха най-тежки, тъй като слънцето над Мюнхен проби облаците и към 13:00 часа температурите се вдигнаха рязко. 29-годишната дряновка, която е балканска шампионка в дисциплината, регистрира един от най-добрите резултати в кариерата си.

Трасето беше чудесно и имаше страшно много публика, която ни подкрепяше, което много зарежда.“ – каза впечатленията си за бягането Маринела. – „Според мен тръгнах малко по-бързо и това ми изигра лоша шега след 30-ия километър. Много специалисти ми казват, че мога да сваля личния си рекорд до 2:40, но засега не съм уверена в себе си. Искам да подобря скоро рекорда си.

Европейска шампионка на маратон стана Александа Лисовска (Полша) с 2:28:36 пред Матеа Парлов (Хърватия) – 2:28:42 и Ниенке Бринкман (Холандия) – 2:28:52.

При мъжете в маратона Ричард Рингер донесе радост на домакините от Германия с 2:10:21 и победи на финален спринт израелците от етиопски произход Мару Тефери – 2:10:23 и Гашау Айале – 2:10:29.

По-късно на 15 август Георги Начев ще скача с квалификациите на троен скок в 21:05 българско време.

Снимки: БФЛА

Share Button