Саръбоюкови бяха наградени в Харманли

Кметът на община Харманли Мария Киркова прие и награди двамата най-добри атлети от местния клуб „Хеброс“ Божидар и Ирен Саръбоюкови, както и треньора им Димитър Карамфилов.

На 9 август в сградата на общината Киркова връчи плакети и награди на двамата заслужили атлети, който спечелиха медали от състезания от най-висок ранг през юли и август.

Ден преди 18-ия си рожден ден Божидар Саръбоюков стана вицешампион на планетата на скок височина на световното първенство за юноши и девойки под 20 години в Кали, Колумбия на 5 август. Саръбоюков спечели и балканските титли за юноши на скок дължина и скок височина в Денизли, Турция през юли, а в Колумбия се класира и за финала на скок дължина.

16-годишната сестра на Божидар – Ирен завоюва бронзов медал на скок височина от Европейския младежки олимпийски фестивал в Банска Бистрица, Словакия с личен рекорд 1.80.

Кметът на община Харманли Мария Киркова се обърна към медалистите в официалното си слово така:

„Вашите постижения са много ясен сигнал, че притежавате огромен потенциал, който задължително следва да се развие и надгради. Вярвам, че ви очакват големи успехи, с които да ни накарате да се изправяме на крака всеки път когато сте горе на стълбичката и звучи българският химн. Бъдете здрави!“

Това не са първите успехи на треньора Димитър Карамфилов на световно ниво. През 2005-а синът му Росен Карамфилов спечели бронзов медал на гюле (5 кг) от световното първенство за юноши и девойки под 18 години в Маракеш, Мароко, а през 2011-а в Лил, Франция Галина Николова записа две четвърти места на 100 м и 200 м на световното първенство в същата възрастова група.

Атлет номер едно на България за 2015-а година Габриела Петрова също е от Харманли и започна кариерата си при Димитър Карамфилов, преди да стартира тренириовки при пловдиския специалист по скокове Атанас Атанасов.

Share Button