Кали 2022: Пламена Миткова: Взех това, за което дойдох в Колумбия

Пламена Миткова е новата световна шампионка на скок дължина за девийки под 20 години.

Пловдивчанката „закова“ точно 6.66 на финнала в Кали, Колумбия на 5 август и записа един от най-значимите успехи на български спортист за 2022-а година.

Ето какво сподели Миткова веднага след състезанието:

„Много съм щастлива от това което постигнах в Кали. Всъщност това бе и основната ни цел за сезона с моя треньор Ивайло Русенов и аз взех това, за което дойдох в Колумбия – златния медал. Искам да благодаря на треньора си, семейството ми, клуба ми „Локомотив“ – Пловдив, Българска федерация лека атлетика“ и всички, които ме подрепяха в подготовката ми и самото състезание. Горда съм, че спечелих този златен медал за България и той е много ценен за мен. Дългосрочната ми цел е олимпийските игри в Париж 2024.“

Точно преди 24 години през 1998-а година, треньорът на Пламена Ивайло Русенов е втори на троен скок на световно първенство за юноши и девойки под 20 години в Анеси, Франция, а след това участва на две олимпийси игри в Сидни 2000 и Атина 2004. През 2003-а Русенов е избран за „Атлет на България“ за 2003-а година в анкетата на списание „Атлетика“.

Share Button