Орегон 2022: Ивет Лалова-Колио завоюва поредната си победа в Юджийн

Ивет Лалова-Колио бе избрана за член на комисията на атлетите към Световната атлетика във вот между спортистите участващи на шампионата в Юджийн, Орегон на 22 юли.

Ивет спечели поредното си признание за невероятната си кариера, като набра 615 гласа – най-много от всичките новоизбрани членове на комисията.

38-годишната Лалова-Колио е в елита на световния женски спринт почти две десетилетия и има участия в пет олимпийски игри с два финала на 200 м и един на 100 м, както и няколко финала на световни първенства на 60 м в зала, 100 м и 200 м. Тя е европейска шампионка на 100 м от Хелзинки 2012 и на 200 м в зала от Мадрид 2005, както вицешампионка на Европа на 100 м и 200 м от Амстердам 2016. Личният рекорд на Ивет Лалова-Колио на 100 м е 10.77 – 14-о постижение за всички времена в света и 2-о в Европа.

Ивет Лалова-Колио с петкратната световна шампионка на 100 м
Шели-Ан Фрейзър-Прайс (Ямайка), с която бяха съпернички на пистата дълги години

След избора Ивет, която наблюдава световното първенство в Юджийн, сподели: „ Чувствам се много развълнувана и амбицирана в тази ми нова роля. Благодаря на атлетите, които гласуваха за мен и обещавам, че ще работя за техните интереси. Аз имам 12 години опит в комисията на атлетите в Европейската атлетика и сега се надявам да споделя знанията ми и в Световната атлетика. Вече получих поздравления от Валери Адамс и Рено Лавийени, които са председатели на комисията и първото ни събиране ще бъде през ноември в Монако, където конкретно ще си набележим целите, а междувременно, ако получа някакви задачи, съм готова да работя по тях.

Сега от една страна ми е мъчно, че не се състезавам, но от друга ми е по-леко, когато го няма напрежението като атлет и мога да се наслаждавам на световното отстрани като зрител.  

Искам да използвам случая да поздравя и българските атлети, които се готвят за европейското първенство в Мюнхен, което е само след три седмици. Да им пожелая здраве и успех там. Чрез новата ми роля в комисията на атлетите към Световната атлетика ще мога да бъда полезна и на тях.“

Share Button