Орегон 2022: Ноа Лайлс „прелетя“ 200 м за 19.31 и защити световната си титла

Американските спринтьори отново достигнаха до 1-2-3 в спринта на 200 м на 21 юли във финала на световния шампионат в Юджийн, Орегон.

Това бе най-чаканата дисциплина за деня, която се превърна в истинско шоу за феновете на атлетиката.

Представянето на атлетите започна с архивни кадри от олимпийските игри в Мексико 1968, когато двама чернокожи американци – Томи Смит и Джон Карлос печелят първо и второ място, а след това протестират с вдигнати ръце и черни ръкавици срещу расизма в САЩ.

Камерите показаха двамата легендарни спринтьори, които бяха на стадиона до президента на Световната атлетика лорд Себастиян Коу и цялата публика ги аплодира на крака.

Джон Карлос и Томи Смит приветстваха Ноа Лайлс на стадона в Юджийн

Това допълнително наелектризира атмосферата на стадиона преди бягането.

Още на старта се видя, че Лайлс ще спори само с фотофиниша, а финалът му бе шеметен – 19.31 (0.4) – трети резултат за всички времена и рекорд на САЩ. Вторите 100 м на Лайлс бяха измерени за невероятните 9.16.

Кенет Беднарек завърши втори с 19.77 – личен рекорд за сезона, а 18-годишният талант Ерийон Найтън допълни триумфа на САЩ с 19.80, като се пребори с Джоузеф Фаунбулех (Либерия) – 19.84 за бронза.

Александър Огандо (Доминиканска република) също слезе под 20 секунди с 19.93, а световният шампион на 400 м в зала от Белград 2022 – Джарийм Ричардс (Тринидат и Тобейгоу) е шести с 20.08.

С победния си резултат Ноа Лайлс подобри американския рекорд на Майкъл Джонсън – 19.32, поставен на олимпийските игри в Атланта през 1996-а. Сега само ямайците Юсейн Болт (19.19) и Йохан Блейк (19.26) са по-бързи от Ноа.

Еуфорията от американската победа продължи повече от час на „Хайърд фийлд“. Първо Лайс разкъса фланелката си от радост, после тримата медалисти приветстваха публиката, а след това бе награждаването им. Талисманът на първенството „Леджент“ понесе на ръце Лайлс, а стотици фенове останаха да чакат Ноа за снимки и автографи, като някои нахлуха на пистата и се наложи дори охраната на състезанието да се намеси, за да усмири почитателите на краля на 200 м. Дори самият Майкъл Джонсън, който работи като анализатор на световното първенство, слезе на пистата, за да поздрави Ноа.

На 16 юли американците спечелиха и трите медала на 100 м благодарение на Фред Кърли, Марвин Брейси и Трейвън Бромел, а сега гледат към световния рекорд на 4х100 м.

Снимки: Ройтерс и Асошейтед прес

Share Button