Орегон 2022: Алисън Филикс завърши великата си кариера с бронзов медал от световно първенство

Третият финал в първия ден (15 юли) на световното първенство за мъже и жени в Юджийн завърши с финала на 4х400 м смесена щафета.

Хиляди американски фенове на атлетиката чакаха последното състезание на най-успялата жена в историята на атлетиката – Алисън Филикс.

Американският квартет в състав Елиджа Гудвин, Алисън Филикс, Върнан Норуод и Кениди Симон финишира за 3:10.16 и загуби по драматичен начин в последните метри от селекцията на Доминиканската република (Лидио Фелиз, Марилейди Паулино, Александър Огандо и Фиордализа Кофил) – 3:09.82 и Нидерландия (Лиемарвин Бонефачия, Лиеке Клавер, Тони Ван Диепен и Фемке Бол) – 3:09.90.

Филикс води през цялото време на своя пост, но в последните метри загуби скорост и бе настигната от Паулино като постовете на двете бяха 48.47 за доминиканката срещу 50.15 за Алисън.

Норуод регистрира най-силното постижение при мъжете на трети пост с 44.40 и всичко бе в краката на Симон, която тръгна много бързо и натрупа преднина. Емоционалното темпо изигра лоша шега на американката и в последните 40 метра Кофил, а после и Бол я разминаха.

Алисън подобри няколко статистически рекорда с бронзовия медал от смесаната щафета в Юджийн. Спечели медал в осмо световно първенство и така вече едноличен лидер в тази класация, която споделяше с Езекиел Кембой (Кения – 3000 м стипълчейз), който има седем първенства с медали. Тя печели медали от световни първенства цели 17 години и подобрява рекорда на испанеца Хесус Анхел Гарсия (50 км спортно ходене), който печели 16 години в периода 1993-2009.

Share Button