Йерусалим 2022: Лъчезар Вълчев и Васил Русенов с титла и бронзов медал от европейското първенство

Огромен успех за България записаха Лъчезар Вълчев и Васил Русенов във финала на троен скок на европейското първенство за юноши и девойки под 18 години в Йерусалим, Израел на 7 юли.

В оспорвано състезание българските таланти постигнаха лични рекорди и заслужиха място на почетната стълбичка, а българският химн прозвуча на Националния стадион в Йерусалим.

Вълчев изкова титлата си в пети опит, където пое водачеството с 15.53 (1.9), а в шестия си скок доведе личния си рекорд до 15.76 (1.2).

Серията на новият европейски шампион в дисциплината показа отличната му форма – 15.31-15.40-15.32-15.42-15.53-15.76.

Русенов за първи път премина границата от 15 метра и подобри масивно личния си рекорд до 15.18 (1.1) в трети опит, с което се окичи с бронзовия медал.

Лъчезар Вълчев и Васил Русенов на Националния стадион в Йерусалим

Между българите бе Николо Канавале (Италия), който също регистрира личен рекорд – 15.45, а четвърти е турчинът Арда Юмюнч с 15.12 – също с лично постижение.

Вълчев и Русенов бяха поздравени първо от развълнуваните си треньори Красен Цонев и Ивайло Русенов, който бе Атлет на България за 2003-а година и също елитен атлет в дисциплината троен скок.

Президентът на Българска федерация лека атлетика и Европейската атлетика Добромир Карамаринов също изпрати поздрави на медалистите от София, а призьорите на троен скок за юноши бяха наградени от Жан Грасия – първи вицепрезидент на Европейската атлетика.

По-рано през деня Пламена Чакърова завоюва бронз в дисциплината скок дължина. Така България е на 15-о място в класирането по медали с титлата на Лъчезар Вълчев и двата бронза на Васил Русенов и Пламена Чакърова.

Отляво: Пламена Чакърова, Лъчезар Вълчев и Васил Русенов
Share Button