Сребърна олимпийска медалистка във фигурното пързаляне се пробва в скока на дължина

Александра Трусова се включи в „Седмицата на леката атлетика“, която се проведе неотдавна (7-13 юни) на стадион „Лужники“ в Москва.

Почитателите на фигурното пързаляне със сигурност знаят името на Александра Трусова. Тя е една от най-добрите руски фигуристки в момента. На зимните олимпийски игри в Пекин 2022 изоставаше в класирането преди волната програма. За да стопи разликата, Трусова направи нещо, което досега не е правено в този спорт – тя включи в съчетанието си четири (!) четворни скока. Въпреки това остана на второ място след своята сънародничка Анна Щербакова, след което, разочарована от съдийското решение, заяви, че се отказва от фигурното пързаляне.

А на провелия се неотдавна турнир „Седмица на леката атлетика“ в руската столица Трусова бе специален гост. Участието на сребърната олимпийска медалистка бе замислено като допълнителна реклама на леката атлетика. Тя пробва възможностите си в скок дължина, като никога преди това не бе скачала на стадион, а техниката на скока й обясниха буквално преди старта.

Въпреки това Александра Трусова направи четири скока, като нито един фал, а при всеки подобряваше постижението си: 3.80 м, 3.94 м, 4.10 м, 4.19 м.

Специалистите коментираха след това огромния талант на Трусова, като бяха категорични, че ако бе избрала леката атлетика, щеше да стане една от най-големите звезди.

Но това няма как да се случи. Още повече, че 18-годишната фигуристка по-рано през годината обяви, че променя емоционалното си решение след Пекин 2022 и се връща в своя спорт с амбицията да стане първата жена, изпълнила петорен скок на състезание. Както и да спечели липсващото й злато от голямо първенство при жените (досега освен олимпийското сребро, тя има бронзов медал от световно и два бронзови от европейско).

Share Button