Божидар Саръбоюков превзе нови височини

Талантът от Харманли добави 8 сантиметра към личния си рекорд в скока на височина и вече е шести в света.

Божидар Саръбоюков (Хеброс – Харманли) стартира в първия ден (25 юни) на националния шампионат по десетобой за юноши под 20 години. Основната цел на 17-годишният атлет от Харманли бе да покрие норматива на скок височина за световното първенство за тази възраст, което е в Кали, Колумбия от 1 до 6 август.

Саръбоюков не само покри норматива за световното с 2.15, но превзе и кота от 2.18, с което подобри с 8 сантиметра досегашния си личен рекорд от 2.10 и се позиционира на шесто място в световната ранглиста при юношите и на трето място в Европа. Възпитаникът на треньора Димитър Карамфилов опита и на 2.21 и бе близо до успаха във втория си скок на тази височина, с която щеше да отиде на втора позиция в света при юношите за тази година.

Саръбоюков има вече норматив в скока на дължина със 7.59, но този резултат му отрежда 30-о място в ранглиста за годината.

През 2021-а година Божидар спечели националната титла на десетобой при юношите под 18 години, а след това стана балкански шампион на скок дължина за тази възраст. През зимата на 2022-а Саръбоюков спечели балканската титла в зала на скок дължина при юношите под 20 години, а през август ще направи дебюта си на световно първенство в две дисциплини.

Share Button